Nyhetsartikkel

22 februar 2018

Fremtidens elmarked til afstemning i EU

Europa-Parlamentet stemte onsdag om en række lovforslag, der skal styrke reglerne på det europæiske elmarked.

Styrkede regler på det europæiske elmarked var onsdag til afstemning i Europa-Parlamentet. Når reglerne på elmarkedet skal ændres, skyldes det blandt andet at andelen af vind- og solenergi stiger voldsomt i disse år. Det kræver, at man i højere grad skal kunne flytte strøm på tværs af landegrænser, afhængigt af om solen skinner og vinden blæser, skriver Dansk Energi på sine nettsider.

Det kræver, at de selskaber, der ejer højspændingsnettet (TSO’er) bliver bedre til at samarbejde. I de seneste år har danske elproducenter oplevet, at de ikke har haft fuld adgang til at eksportere strøm til det tyske marked. Med dagens afstemning lægges der op til, at TSO’erne i højere grad skal tænke på tværs af landegrænser, ifølge Dansk Energi.

– Parlamentet skal have ros for at sende et klart signal til medlemslandene om, at TSO’erne skal stoppe med at diskrimere mod el produceret i andre medlemslande. Regionalt samarbejde er vejen frem, og det lader parlamentarikerne til at have bedre øje for end medlemslandene, siger viceadministrerende direktør i Dansk Energi Anders Stouge.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen for de danske elproducenter. Et forslag om at øge adgange til de kabler, der skal flytte el mellem EU’s medlemslande (såkaldte interkonnektorer), går godt nok i den rigtige retning, men ikke så langt som man kunne håbe. Her foreslås det, at mindst 75 % af kapaciteten på interkonnektorerne skal gøres tilgængelig senest ved udgangen af 2025. Det er betydeligt mere end de 10-15 %, danske elproducenter de seneste år har haft adgang til på forbindelsen mellem Jylland og Tyskland, men det er overordnet set ikke nok, ifølge Dansk Energi.

– Man kan sige, at Parlamentet foreslår at gå fra 15 % indre marked til 75 % indre marked. Det er selvfølgelig en bevægelse i den rigtige retning, men vi forstår ikke, hvor ambitionen om et fuldt indre marked blev af. Og så er 2025 langt ude i fremtiden, siger Anders Stouge.

Efter dagens afstemning, er Europa-Parlamentet nu klar til at igangsætte forhandlingerne med EU’s medlemslande (Rådet), som vedtog sin forhandlingsposition i december 2017. En endelig aftale forventes i andet halvår af 2018.

Kommentarer

kommentarer