Nyhetsartikkel

09 januar 2018

Svevia bygger för 58 vindkraftverk

Svevias ska göra markarbeten och bygga fundament vid bygget av en ny vindkraftspark med 58 vindkraftverk i Åmot-Lingbo i Gävleborgs län. Uppdraget är värt 250 miljoner kronor.

Den nya vindkraftsparken byggs på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, cirka 80 kilometer nordväst om Gävle. Svevia kommer att konstruera och bygga de 58 fundamenten samt all tillhörande infrastruktur. Beställare är vindkraftsbolaget OX2.

– Det betyder att vi bygger de vägar som behövs för projektet, vi gräver kabelschakter för el- och signalledningar, gjuter 58 av fundamenten samt bygger de kranplatser som behövs för att de 180 meter höga vindkraftverken ska kunna resas och monteras, säger Dan Hellenberg på Svevia, till Maksinentropenoren.se.

Området består i huvudsak av skog och berg där den högsta punkten ligger 360 meter över havet. Med den goda vindtillgången har Energimyndigheten pekat ut det som ett riksintresse för vindbruk.

– När man bygger en vindkraftspark är en fungerande logistik avgörande. I det här området finns det en ganska väl utbyggd infrastruktur med skogsvägar vilket skapar goda logistiska möjligheter. Storleken och antalet verk är dock en rejäl utmaning.

Svevias uppdrag är värt cirka 250 miljoner kronor och är det största vindkraftuppdrag som Svevia hittills åtagit sig. Hela projektet inklusive resning av turbiner kommer att vara klart vintern 2020.

Kommentarer

kommentarer