Nyhetsartikkel

02 januar 2018

Vestas inngår batterisamarbeid

Danske Vestas inngår et teknologisamarbeid med den svenske batteriprodusenten Northvolt for å sikre batterier til vindturbinene sine.

Den danske turbingiganten Vestas inngår teknologisamarbeid med den svenske oppstartsbedriften Northvolt.

Det skriver selskapet i en melding.

Med en tidligere Tesla-topp i spissen kunngjorde batteriselskapet Northvolt nylig at det vil bygge en megafabrikk for batterier i Skellefteå i Nord-Sverige. Full produksjon ventes i 2023.

Les mer: Eks-Tesla-topp vil bygge batterier i Nord-Sverige

Vestas skal investere 10 millioner euro (97,7 millioner kroner) til å begynne med, og målet er å utvikle en batteriplattform for Vestas-kraftverk.

En slik plattform må selvsagt inkludere batterier, men også avansert strømstyring og kontrollsystemer som kan gjøre det mulig å integrere batterier, vindturbiner og andre teknologier, som for eksempel solceller.

Samarbeidet skal etter planen vare i syv år, og pengene fra Vestas skal gå til felles innsats innen forskning og utvikling, produktutvikling og demonstrasjons- og forskningsanlegget Northvolt Labs som skal settes opp i Västerås kommune.

Batterier kan balansere nettet
Vestas mener at fornybar kraft er konkurransedyktig med strøm produsert fra fossil energi, men erkjenner at det er betydelige utfordringer med å integrere fornybar strøm i kraftsystemet, fordi den varierer med vinden og solen.

– Dette viktige samarbeidet med Northvolt gjør Vestas i stand til å definere, utfordre og forbedre tilbudet innen batterilagring til kunder som trenger hybrid- og lagringsløsninger, sier teknologisjef Anders Vedel i Vestas.

For Northvolt gir samarbeidet mulighet til å forstå bedre hva slags behov kunder i kraftmarkedet vil ha for batterier.

– Vestas er en global leder i å gjøre verdens omstilling til fornybar energi mulig. Batterier og løsninger for energilagring er nøkler til denne omstillingen, og Vestas vil være en viktig strategisk partner, sier Northvolts medgrunnlegger og konsernsjef Peter Carlsson.

Bygger kombinerte kraftverk
Den siste tiden har Vestas inngått i flere samarbeid om kombinerte kraftverk hvor vindturbiner, solceller og batterier bidrar til økt stabilitet i strømleveransene, etter at kostnadene for alle de tre teknologiene har falt kraftig.

Selskapet bygger blant annet et «energi-kinderegg» i Australia, der Kennedy-prosjektet samler 43 megawatt vindkraft, 15 megawatt solkraft og 2 megawatt litiumbatterier fra amerikanske Tesla.

Nylig kunngjorde også Vestas at det hadde inngått samarbeid om et mulig gigantprosjekt med 4.000 megawatt vindkraft og 2.000 megawatt solkraft som kunne levere store mengder ren energi fra Australia i undersjøiske kabler til Indonesia.

Det er usikkert om disse store planene blir noe av, men de ambisiøse klimamålene fra Paris og kostnadskuttene i fornybar energi og batterier vil trolig gjøre det mer lønnsomt å kombinere disse teknologiene.

Statoil jobber også med å installere batterier gjennom Batwind-prosjektet på den flytende havvindparken Hywind i Skottland, for å øke lønnsomheten.

Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing

Nylig kunngjorde også Vestas at det hadde inngått samarbeid om et mulig gigantprosjekt med 4.000 megawatt vindkraft og 2.000 megawatt

Kommentarer

kommentarer