En halv mrd. på forskning på grønn energi
Regjeringen fortsetter å øke pengebruken på energiforskning via Forskningsrådet. Olje- og energiministeren mener utviklingen i fornybar energi internasjonalt er så rask at vi ikke har noe annet valg enn å kaste oss på.
52 forskjellige forskningsprosjekter innen miljøvennlig energi får nå til sammen 524 millioner kroner av regjeringen. Pengene kommer gjennom det såkalte Energix-programmet og fordeles av Forskningsrådet etter en søknadsfrist i september.
Tildelingene finansieres av flere departementer, men Olje- og energidepartementet står for mesteparten. Målet med programmet er å drive frem ny teknologi som kan få ned utslipp i alt fra industri til energisystemene våre.
Tildelingene til Energix-programmet har blitt økt år for år siden starten i 2013, fra 383 millioner det første året og opp til 524 millioner nå.
Samtidig ble det søkt om prosjekter for 2,1 milliarder, slik at appetitten fortsatt er større enn budsjettene. Olje- og energiminister Terje Søviknes forklarer den økte pengebruken på programmet slik:
– Det er viktig fordi det skjer så store endringer i fornybarsektoren globalt nå, og Norge skal være med og ha en ledende rolle. Vi må sikre at norsk industri får være med å ta markedsandeler i en raskt voksende sektor, og da må vi drive med forskning og bidra til spleiselaget fra statens side, sier Søviknes til E24.
Statkraft og Södra skal bygge biodrivstoffanlegg på Tofte
Forsker på CO₂-fri metallproduksjon
Olje- og energiministeren mener forskningspengene slår to fluer i ett smekk, ved at man både fremmer forskning som kan bidra til kutt i klimagassutslipp fra norsk industri og løfter frem ny teknologi som kan sikre og skape arbeidsplasser i norsk næringsliv.
– Vi ser at det har vært jobbet veldig godt, både i oljeindustrien og innen fornybar, de siste årene med å drive frem teknologiutviklingen og styrke konkurranseevnen til norsk industri. Men hovedfokuset i denne tildelingen er å bidra til løsninger som kan kutte klimagassutslipp, sier Søviknes.
Han trekker blant annet frem Sintef-prosjektet med Tizir Titanium & Iron i Tyssedal og Elkem i Kristiansand som skal forske på hvordan man kan gjøre metallproduksjonen til bedriftene CO₂-fri innen 2050.
Prosjektet skal blant annet gå gjennom de forskjellige smelteprosessene for å se om man kan bruke biomasse og hydrogen som innsatsmidler fremfor gass og kull.
– I departementet er vi veldig opptatt av å få et godt samspill med både forskningen, industriaktørene og staten, sier statsråden.
Aker BP har søknadene klare: Bygger ut tre nye felt på norsk sokkel
Frykter ikke forskningen skal forsvinne utenlands
Olje- og energiministeren lar ikke sjansen gå fra seg for å komme med et lite stikk mot kllimakritikerne hans, nå som det også tildeles store penger til energiforskning utenom oljesektoren.
– Vi prioriterer forskning hardt og har betydelige tildelinger til forskning, både innen fornybar og olje og gass. Vi skal fortsette satsingen fra forrige stortingsperiode i denne perioden også, sier Søviknes, før han skyter inn:
– Denne summen bekrefter det motsatte av det mange kanskje tror om oss.
– Både nå og tidligere har det vært prosjekter der man kan ha norske forskningsinstitusjoner og utenlandske industrikonsern med virksomhet i Norge som deltar. Hvordan sikrer man at denne forskningen kommer Norge til gode og ikke bare forsvinner til utlandet etterpå?
– Man kan aldri garantere at det vi forsker og utvikler i Norge ikke også skaper arbeidsplasser utenlands. Men teknologiutvikling er kanskje det viktigste vi har for å opprettholde industrien i Norge over tid, og ny produksjonsteknologi kan sikre norsk konkurranseevne fremover, sier Søviknes og fortsetter:
– Vi må ikke være redd for at noe kan forsvinne ut, for det meste av det som utvikles blir igjen og bidrar til å styrke norsk industri.