Nyhetsartikkel

06 desember 2017

Solceller vokser som en epedemi

Solceller har för länge sedan passerat experimentstadiet. Nu handlar det om mogna lösningar för den nödvändiga energiomställningen i stor skala.

I skånska Simris drivs ett projekt som innebär att byn blir självförsörjande på el med bland annat solpaneler och vindkraft, och kan koppla ur sig från det stora elnätet. Simris-borna själv är entusiastiska och berättar villigt om det. Även de mest konservativa, och annars rentav skeptiska invånarna, konstaterar att ”det är nog bra det här” med en stadig nick åt vindkraftverken och solpanelerna. Men de flesta utstrålar en mer påtaglig entusiasm och tydlig glädje när projektet kommer på tal. Det här är något som verkligen fungerar och som visar att en framtid med förnybar energi är möjlig.

Lagring av el i solcellsbatteri
Simris är tvivelsutan unikt i Sverige med sitt energiprojekt. Men det som sker där ligger i linje med tankar som utvecklas på flera andra håll. På Gotland driver paret Per och Kickan Karlsson idén om att göra hela ön, med drygt 57 000 invånare, självförsörjande på el med hjälp av främst sol- och vindkraft.

Idag är hela taket på deras stora maskinhall på gården i När täckt av solceller, en yta på 280 kvadratmeter. De utnyttjar även vindkraft, och vätgasdrivna bränsleceller som ett slags solcellsbatteri, för lagring av el. Småskalighet ser paret paradoxalt nog som en av nycklarna i ett energisystem för ett område så stort som Gotland.

– Om man håller energiproduktionen till gårdarna får man en geografisk spridning. Skulle vi bara bygga en stor anläggning centralt måste man dra ledningar över hela ön. Då blir det mer sårbart, säger Per Karlsson till helagotland.se.

Ute i Europa vänds blickar mot nederländska Almere en bit utanför Amsterdam. Där bygger det amerikanska företaget Regen Villages en by för 100 hushåll, som ska kunna bli nära nog självförsörjande på såväl energi som mat. Drivkraften handlar i det fallet om något större än att ställa om från icke förnybar el. I stället är det sådant som trygghet, frihet och kanske en strävan efter harmoni som står i centrum.

Solpatrullen.se har E.ON samlat information för dig som själv vill vara med i omställningen och satsa på egna solpaneler. Ett besök på sajten kan ge dig svar på frågor som hur solceller fungerar och hur mycket solceller man behöver. Dessutom inspiration och fakta som hjälper dig välja rätt solcellspaket till din villa. Ett besök lär definitivt minska steget från tanke till handling.

Håll dig uppdaterad om solceller
Vill du veta allt nytt som händer inom solenergi, solceller och batterilösningar? Anmäl dig till vårt soliga månadsutskick så håller vi dig uppdaterad.
Prenumerera på Solnytt

Nyfiken på solceller?
Hitta svaren på dina frågor om solceller och läs om hur de kan göra skillnad för både plånboken och miljön.
Läs mer om livet med solceller

Testa hur mycket solel du kan få från ditt tak
Se vad det kostar och hur mycket du kan tjäna på att skaffa solceller.
Till solcellskalkylen

Kommentarer

kommentarer