text: De fleste strømavtalene som finnes eksisterer kun for å forvirre oss forbrukere, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Pixabay© De fleste strømavtalene som finnes eksisterer kun for å forvirre oss forbrukere, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: PixabayFine argument for så vidt, men bare tull i denne sammenhengen.

Slik fungerer den
For hva innebærer egentlig avtalen «fast månedspris», og hva får du med den?

Hos NTE, som jeg bruker som et eksempel her, kan du når som helst på året inngå avtalen.

Bestiller du strømavtalen før kommende årsskifte, har du bindingstid ut kalenderåret 2018. Bestiller du etter det, er bindingstiden ut kalenderåret avtalen blir bestilt.

Du velger strømpakke ut fra hvor mange kWh du forventer å forbruke det neste året.

Disse pakkene varierer i størrelse og pris fra selskap til selskap, men hos NTE kan du velge mellom 8000, 12.000, 15.000, 20.000, 25.000 og 30.000 kWh per år.

Prisen er hhv 299, 399, 499, 699, 899 og 1099 kroner per måned.

For å finne frem til den pakken som passer deg best, blir du oppfordret til å sjekke strømfakturaene dine fra tidligere i år.

Les kommentaren:Ingen grunn til å bli opprørt over høyere avgift på drivstoff

Kostbar tulleavtale
Det er viktig å påpeke at strømregningen din består av både strømpris, nettleie og offentlige avgifter, hvor førstnevnte kun utgjør rundt en tredjedel av den.

En fast månedspris vil derfor ikke gjelde for alle dine strømkostnader, men kun en liten andel av dem.

Det er mange årsaker til at jeg mener at du bør styre unna en avtale med fast månedspris for strømmen. Her er de viktigste:

Dersom du summerer opp prisen du betaler i løpet av ett år, og deler dette på antall kWh du maksimalt kan bruke, blir prisen per kWh høy for disse avtalene.

For pakkene til NVE betaler du hhv 45, 40, 40, 42, 43 og 44 øre per kWh, men det forutsetter at du bruker opp hele pakken.

Når du sjekker strømforbruket ditt fra tidligere år, vil du helt sikkert finn ut at forbruket kan svinge mye fra år til år. Du vil derfor aldri treffe eksakt på antall kWh du har bestilt på forhånd.

Les kommentaren:Derfor er det så viktig at prisene på varer og tjenester øker fra år til år

Får ikke penger tilbake ved underforbruk
Dersom du bruker mindre enn du har betalt for, får du ikke penger tilbake. Det vil si at samlet sum du betaler i løpet av året må deles på det faktiske antall kWh du bruker.

Har du en pakke på 20.000 kWh, og kun bruker 17.500, så blir prisen din per kWh på 48 øre ((699 x 12)/18.000).

Pakkeprisen på 42 øre per kWh ved bestilling av 20.000 kWh er derfor minimumsprisen du må betale, og forutsetter at du forbruker alt.

Mest sannsynlig blir den altså høyere.

Bruker du mer enn den pakken du har kjøp på forhånd, må du selvfølgelig betale ekstra for dette.

Hos NTE bruker de en årsveid spotpris, med påslag på 6,5 øre. Andre tar seg betalt på andre vis.

Les kommentaren: DNB har lansert et tilsynelatende billig pensjonsspareprodukt, men…

Dyrest for den største og minste pakken
Som du så tidligere i teksten, er pakkene på 8000 og 30.000 kWh til NTE absolutt dyrest, med priser på hhv 45 og 44 øre/ kWh dersom du bruker alt.

Disse er i overkant av ti prosent dyrene per kWh enn pakkene på 12.000 og 15.000 kWh.

Frode Myrland, leder for kraftsalg i NTE Marked, begrunner det med at de ønsker en lik prisstruktur og at prisforskjellene kun er marginale.

Hvorvidt det er marginale prisforskjeller eller ikke, lar jeg ligge. I stedet kan jeg konkludere med at ingen av dem verken er kundevennlige eller prisgunstige.

Dersom du ønsker forutsigbarhet, og økonomien din ikke tåler at strømprisen svinger litt fra måned til måned, kan du heller følge dette rådet:

Mens NTE tilbyr en fastpris til 44,2 øre per kWh, ligger de aller billigste per nå på rundt 30 øre.

Spar store beløp på å lage din egen faste månedspris
Opprett så en egen konto i nettbanken din som du kaller strømkonto. Til den setter du av en fast andel av inntekten din hver måned, avhengig av det forventede årlige strømforbruket ditt.

Er det rundt 8000 kWh per år, kan du jo sette av 299 kroner i måneden (tilsvarende pakkeprisen til NTE). Er antatt forbruk rundt 12.000 kWh per år, setter du av 399 kroner osv.

Opprett deretter en avtalegiro med strømleverandøren hvor du oppgir kontonummeret til din strømkonto.

Med en fastprisavtale til 30 øre per kWh vil du da se at kontoen fylles opp med penger.

La oss si at du i gjennomsnitt har brukt 24.000 kWh per år de siste årene. NTE ville da anbefalt deg en fast månedspris-avtale med 25.000 kWh inkludert, til 899 kroner per måned.

Med et faktisk forbruk på eksempelvis 24.000, 23.000 eller 22.000 kWh de neste 12 månedene, vil du da ha hhv 3588, 3888 eller 4188 kroner på din strømkonto etter ett år.

Velger du heller en billig spotprisavtale, vil du over tid komme enda bedre ut.

Forutsigbart, enkelt og greit, som NTE kaller det. Bortsett fra at du beholder overskuddet selv, skriver Pengenytt.