Nyhetsartikkel

04 november 2017

Venter sterkt prisfall på solenergi

Energibyrået tror prisen på solkraft vil halveres på tre år.

Lederen for det internasjonale energibyrået IEA var aller mest opptatt av sol da han presenterte sine analyser for et kobbel av oljetopper, lobbyister og energipolitikere under Statoil og Olje- og energidepartementets høstkonferanse tirsdag siste uke.

– Prisen på solenergi er halvert de siste tre årene. Jeg vet ikke om noen andre varer, det være seg melk eller øl, som har fått halvert prisen på så kort tid. Og om tre år tror vi prisen vil være halvert igjen, sa IEA-leder Fatih Birol ifølge Aftenposten.

Det er Kina som er i førersetet, både når det gjelder bruk av solkraft, og produksjon av solcellepaneler. Kina produserer nå 6 av 10 solpaneler som brukes i verden.

– Veksten i solenergi kommer nå fordi det er billig, ikke av klimahensyn, sa Birol.

Ser fire store trender:
Han understreker at solenergi allerede nå er billigste energikilde i en rekke land.

Dette er en av fire, store omveltninger byrået fremhever i sin årlige rapport World Energy Outlook. Her er de tre andre:

  • USA vil bli den udiskutabelt viktigste aktøren i olje- og gassmarkedet, og vil gå fra å være en storimportør av olje og gass til å bli en stor eksportør.
  • Kina er den største motoren bak veksten i fornybar energi.
  • Verdens energisystem blir elektrisk

– Ikke noe barnespill
Energibyrået spår også kraftig vekst i vindkraft, særlig i bruken av vindmølleparker til havs. I 2030 vil vind være den viktigste strømkilden i Europa, ifølge byrået.

Kommentarer

kommentarer