Nyhetsartikkel

20 oktober 2017

Havvind i USA bliver guldæg for Danmark

Et grønt eventyr venter danske virksomheder efter en ny aftale med USA, forudser Lars Christian Lilleholt.

Et milliardeventyr for havvindmøller venter på USA’s østkyst i de nærmeste år, og danske grønne virksomheder kan få en pæn del af kagen.

Det forudser energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Han har netop indgået et samarbejde med USA’s indenrigsminister, Ryan Zinke, om havvind. Det sker under et grønt dansk erhvervsfremstød i USA. Aftalen underskrives formelt om en uges tid.

– Det her er et scoop for Danmark. Amerikanerne taler om at investere 400 milliarder dollar i havvind frem mod 2050, og nu indgår vi en aftale med Trump-administrationen. Det er helt fantastisk, siger Lilleholt fra Washington.

USA har i dag kun en enkelt vindpark til havs med fem møller på i alt 30 megawatt. Parken ligger ud for Rhode Island på østkysten.

– Vi kan stille dansk ekspertviden til rådighed om, hvordan man investerer i havvind, og hvordan man planlægger processen. Derfor er det interessant, at aftalen er indgået med indenrigsminister Zinke, som skal godkende, når byer eller stater i USA vil etablere havmølleparker, siger Lars Chr. Lilleholt.

I brancheforeningen Vindmølleindustrien er der stor tilfredshed med aftalen, siger administrerende direktør Jan Hylleberg, som er med på erhvervsfremstødet i USA.

– Det er et stort skridt fremad i samarbejdet mellem USA og Danmark. Det er nu, det

sker i USA, og det bliver i særdeleshed på østkysten, havmølleområdet kommer til at udvikle sig i de kommende år, siger han.

Ganske vist er markedet for havvindmøller på kort sigt relativt beskedent.

– Men der kan alligevel hurtigt blive bygget 4 gigawatt havvind i USA, og så vil det kun gå fremad. Halvvejs inde i 2020’erne vil vi kunne have et marked for havvind i USA, der svarer til det samlede danske møllemarked, siger Hylleberg.

Det er især ud for staterne Massachusetts og New York, at møllerne ventes at skyde op af havet.

Lars Aagaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, kalder aftalen en rigtig god nyhed på begge sider af Atlanten.

Den understreger, at havvind er en enestående dansk styrkeposition. Eksempelvis er Dong Energy (nu: Ørsted) i dag det selskab, der har installeret mest havvind i verden, pointerer han.

– Ministerens eksportfremstød er en god start. Men nu skal Christiansborgs partier levere en energiaftale og en prioriteret forskningsindsats, der sikrer, at vi også fremover er førende, siger Lars Aagaard.

Kommentarer

kommentarer