Nyhetsartikkel

15 september 2017

Danmark vill bremse utbyggingen av solenergi

Fler än väntat installerar solceller i Danmark, vilket hotar att skapa ett framtida miljardhål i den danska statskassan. Regeringen vill därför göra det mindre fördelaktigt att satsa på solkraft.

«Utbyggnaden av solceller kan komma att gå för starkt, och vi ser ut att få långt fler solceller än vi har avtalat politiskt. Det är inte lämpligt», skriver energiminister Lars Christian Lilleholt i ett pressmeddelande.

Problemet är att den som sätter upp solpaneler kan producera sin egen el. Staten går därför miste om de elavgifter och skatter de annars skulle betala. I dag kan ägare till solceller räkna av den el de levererar till elnäten från den ström de tar ut. Det vill regeringen ändra på.

Om inte reglerna ändras räknar energidepartementet med ett hål i statskassan på 4,9 miljarder danska kronor 2030, om utbyggnadens fortsätter i samma snabba takt.

Kommentarer

kommentarer