Nyhetsartikkel

13 september 2017

Tirsdag ble Hamnefjell vindkraftverk åpnet.

1. mars 2012 fikk Finnmark Kraft AS konsesjon til å bygge og drive Hamnefjell vindkraftverk i Båtsfjord. Fem og et halvt år og 600 millioner kroner seinere er anlegget ferdig, og klart for åpning.

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik ser med stor glede på at Finnmark Kraft nå åpner sitt første egenbygde vindkraftverk i Båtsfjord.

– Det er svært gledelig at Finnmark Kraft og Hamnefjell Vindkraft i dag kan åpne sitt vindkraftverk i Båtsfjord. Det er viktig både for kraftforsyninga lokalt, men også for å øke fornybarandelen i et større perspektiv, sier fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik i en pressemelding.

Alle invitert med

Den offisielle åpningen ble gjort tirsdag klokka 12. Det er satt opp buss opp til anlegget flere ganger i løpet av dagen, med mulighet for omvisning. Tirsdag kveld fortsetter festen i Båtsfjord.

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik er ikke i tvil om at befolkningen vil merke vindkraftverket.

– Vi ser at det gir ringvirkninger i lokalmiljøet med faste stillinger i forbindelse med drift av kraftverket, men også i forbindelse med revisjon og vedlikehold, sier hun.

I pressemeldingen opplyser Vassvik at fylkeskommunen har jobbet for å tilrettelegge for vindkraftnæringen i mange år. Hun synes det er trist at Finnmark Kraft nå ikke får bygget ut det fulle potensialet i konsesjonen. Konsesjonen var i utgangspunktet på 120 MW og skulle bygges i ett trinn, men som følge av manglende kapasitet i sentralnettlinja til Varangerbotn ble det bare mulig å bygge om lag halvparten i første omgang.

– Jeg synes det er svært synd at man ikke får bygget ut det man har fått konsesjon til å bygge. Dette viser med all tydelighet at Finnmark i dag ligger i enden av et sentralnett som ikke holder mål. Vi går glipp av både muligheter for næringsutvikling og fornybar energiproduksjon som kan komme klimaet til gode. Finnmark har blant verdens beste vindkraftressurser. Nå må også staten legge til rette med nødvendig infrastruktur slik at vi får utnyttet disse ressursene, sier Vassvik.

Jubeldag i Båtsfjord

Første taler på åpningen tirsdag, var ordfører Geir Knutsen. Finnmarken snakket med ham forrige uke, da han allerede hadde fått omvisning på området.

– Det har blitt fint. Det er et helt utrolig prosjekt som har gått knirkefritt, uten uhell og alt. Vi føler at det har vært veldig bra, vi har ingenting å klage på, så nå må de bare starte å produsere strøm og det viktigste framover at vi får kapasitet og infrastruktur på plass, sa Knutsen.

LES OGSÅ: Stor åpning av vindkraftverk til 600 millioner kroner

Da gledet han seg både til åpningen og folkefesten tirsdag ettermiddag.

– Det er stort at de inviterer hele Båtsfjord befolkning til gratis fest. Prosjektet har gitt enorme ringvirkninger i Båtsfjord i etableringsfasen og vil gjøre det framover, sa han.

Kommentarer

kommentarer