Nyhetsartikkel

15 juni 2017

Ikke storflom i Finnmark

Spådommene om storflom er lagt i skuffen, men kommer det regn kan det få fart på spådommene igjen.

Det var og er mye snø på fjellet i Finnmark, men snøsmeltingen påvirket ikke vannføringen i vassdragene i Finnmark som man fryktet i starten. Distriktsingeniør Anders Bjordal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at det er mye vann i hoved- og sideelvene i Finnmark, men at det ikke er snakk om noen storflom.

– Det er mye vann i elvene, men flommen er nå på vei ned, sier Bjordal, som var å inspiserte Pikefossen da Finnmark Dagblad ringte på onsdags formiddag.

– Det kommer nok til å ligge på grønt nivå, legger han til om varslingsgraden på varsom.no.

Etter grønt er det gult, oransje og rødt som indikerer de neste tre flomnivåene.

HÅPER IKKE PÅ REGN: Det er høy vannføring i Eibyelva for tiden, men det er ikke ventet at vannstanden vil øke framover.
HÅPER IKKE PÅ REGN: Det er høy vannføring i Eibyelva for tiden, men det er ikke ventet at vannstanden vil øke framover.

Ble ikke så varmt

Selv om det ikke er ventet at flomnivået vil gå opp, så forventer man fortsatt en høy vannføring i elvene.

– Det ble ikke så varmt som man trodde i forrige uke. Så det ble høy vannføring. Både i Altaelva og Tanaelva har flomtoppen vært. Så i år gikk det opp mot middelflom, som det pleier å være annethvert år, forteller distriktsingeniøren.

Fint vær
Bjordal opplyser at det ikke er meldt om store skader på grunn av flom. Det er heller ikke ventet at elvene vil gå over sine bredder de kommende dagene, selv om det er meldt varmt vær.
– Skulle det plutselig komme mye nedbør vil nok flommen stige igjen, men yr.no har meldt om fint vær de kommende dagene. Så man tror at flommen vil gå ned framover, sier Anders Bjordal, som legger til at på grunn av store mengder snø så vil det være høy vannstand framover.

STABILT I ALTAELVA: Det ble ikke den flommen som man fryktet i vassdragene i Finnmark i år. Vannføringen er ventet til å være høy over tid, men så lenge det ikke kommer regn vil ikke flommen gå over til kode gul.
STABILT I ALTAELVA: Det ble ikke den flommen som man fryktet i vassdragene i Finnmark i år. Vannføringen er ventet til å være høy over tid, men så lenge det ikke kommer regn vil ikke flommen gå over til kode gul.

Kommentarer

kommentarer