Nyhetsartikkel

30 mai 2017

Skal få fart på elbil-salget

Gør bygninger elbil-parate. Sådan lyder et forslag, der mandag blev diskuteret i Bruxelles.

Målet er, at når man alligevel skal etablere en parkeringsplads eller foretage gravearbejde, er der en meget begrænset ekstra omkostning ved at gøre klar til installation af ladestandere, forklarer chefforhandler Bendt Bendtsen.

Mens salget af nye elbiler i 2017 har været relativt beskedent i Danmark, som følge af usikkerheden om afgifter, forsøger centrale politikere i EU nu at sætte skub i udrulningen på europæisk plan. Et forslag, som mandag blev diskuteret i Europa-Parlamentets industri- og energiudvalg, betyder, at både nye bygninger og bygninger, der bliver renoveret skal gøres ”elbil-parate”. Det skal gøre det billigere at opsætte opladningsmuligheder i fremtiden, når kabelføring medtænkes allerede i dag, skriver Dansk Energi på sine nettsider.

Forslaget er en del af en revision af EU’s bygningsdirektiv, der sætter reglerne for, hvordan bygninger skal udføres. Bendt Bendtsen (K), der er Parlamentets chefforhandler på lovforslaget, forklarer, hvordan regulering af bygninger kan bidrage til udrulning af elbiler:

– Når man alligevel skal etablere en parkeringsplads eller foretage gravearbejde, er der en meget begrænset ekstra omkostning ved at gøre klar til installation af ladestandere. Konkret foreslår jeg, at man enten nedlægger kabler eller tomrør, så vi på en billig måde sikrer, at infrastrukturen gøres klar til den forventede stigning i salget af elbiler over de kommende år i EU, siger Bendt Bendtsen

Dansk Energis vicedirektør, Anders Stouge, glæder sig over forslaget:

– Transportsektoren står i dag for omkring 25 procent af CO2-udledningerne i Europa, og heraf står vejtransporten for omkring 70 procent. EU-politikerne er fuldt ud klar over, at hvis vi skal nå vores klimamål, så kræver det, at flere biler kommer til at køre på grøn strøm fremover. Derfor er dagens forslag særdeles fornuftigt.

Mandagens debat i Europa-Parlamentet er et af de første skridt i forhandlingerne, som ventes at løbe over det kommende års tid.

Kommentarer

kommentarer