Nyhetsartikkel

28 april 2017

Vindmøller vrider Danmark skævt

Naboskabet til de danske vindmøller er tungt repræsenteret i de jyske kommuner og på øerne, mens flere kommuner på Sjælland ikke har en eneste vindmølle.

«Det er utroligt svært for mig som politiker at overbevise borgerne, når industrien og udviklerne kommer anstigende med møller, der rækker næsten op til skyerne,» siger en nordsjællandsk politiker.

Sidste år konkluderede en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, at man finder de bedste naboskaber i Danmark, hvis man leder på Fyn og i Jylland. På trods af små udsving svarede flest af de adspurgte i den undersøgelse, at de havde det «godt» med deres naboer eller «ikke kunne ønske sig det bedre.»
Sådan er det ikke nødvendigvis, når det kommer til at være nabo med vindmøller. I 2017 har tre kommuner i Jylland droppet vindmølleprojekter for mere end 200 MW af frygt for vrede naboer, skriver Energy Watch.
I Tønder Kommune skete det blandt andet med henvisning til det uretfærdige i, at yderområderne i forvejen er tæt befolket af vindmøller, mens byområderne ikke skal leve med støj- og synsgener fra parkerne. Nu viser en opgørelse foretaget af EnergiWatch, at der kan være noget om snakken. Af de kommuner, hvor der ligger flest ejendomme i nærheden af en vindmølle pr. 1000 husstande, går 19 ud af de øverste 20 uden om Sjælland. Flest naboejendomme til vindmøller er der på Langeland og i Ringkøbing-Skjern, hvor der er henholdsvis 66 og 36 naboejendomme pr. 1000 husstande.
OM UNDERSØGELSEN: SÅDAN GJORDE VI
Ved at krydse Stamdataregistret for Vindmøller samt BBR-data om danske ejendomme har EnergiWatch kunne beregne, hvor mange bygninger, der ligger inden for otte gange de danske vindmøllers totalhøjde. I denne opgørelse er det antal aggregeret på kommuner og udtrykt som en del af det samlede antal husstande i kommunen.
Husstandsvindmøller med en kapacitet på 25 kw eller mindre indgår ikke i undersøgelsen.
Undersøgelsen fortæller ikke noget om, hvor mange mennesker, der bor i ejendommene. Omvendt findes der ikke en eneste vindmølle i en række kommuner på Sjælland.
Les mer i Energy Watch

Kommentarer

kommentarer