Nyhetsartikkel

24 oktober 2016

Kraftverk forebygger blackout

Fornybar energi har fått en avgjørende rolle i det danske energisystem. Men hva skjer med vår elforsyning, når vinden har læyet eller blåser så voldsomt at man må ta vindmøllene ut av produksjon, og sola ikke skinner?

Svaret er, at vi stadigvæk er afhængige er vores kraftværker for at opretholde forsyningssikkerheden i Danmark. Det bekræfter Energinet.dk i deres seneste redegørelse for elforsyningssikkerhed i Danmark.

Et kraftigt uvejr i Australien satte for nylig både vindmølleparker og solceller ud af kraft i en så stor skala, at hele Sydaustralien gik i sort. Den begivenhed har fået mediet Finans til at se nærmere på, om noget lignende kan ske i Danmark. Og det kan det, mener Dansk Energi. Større strømsvigt er langt fra utænkelige, fordi vi har færre kraftværker end tidligere.

– Hvis der er storm, en transformator går i stykker, og et kraftværk er taget ud, så kan vi også få blackout hos os. Fordi vi er ved at nedlægge en række af de gamle kulkraftværker, kan vi ikke længere forsyne hele Danmark med energi fra kraftværkerne, når forbruget er højt. Især på Sjælland har vi ikke så stor forsyningssikkerhed, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Når vi ikke kan være selvforsynende med el, er vi afhængige af import, fortæller Lars Aagaard.

– Danmark er ganske godt forbundet til udlandet via elforbindelser, men der er risiko for et stort blackout på store dele af Sjælland, der ikke har lige så gode udlandsforbindelser som Jylland, siger Lars Aagaard til Finans.

Den nyeste redegørelse og analyse af forsyningssikkerhed fra Energinet.dk viser også, at elkunder på Sjælland kan se frem til flere afbrudsminutter på grund af manglende effekt i nettet. Når særligt Sjælland er i risiko for at mangle strøm, er det blandt andet fordi, Sjælland er knap så tæt forbundet til udlandet som Danmark vest for Storebælt. Yderligere kraftværkslukninger på Sjælland vil forøge denne risiko.

Kommentarer

kommentarer