Nyhetsartikkel

24 oktober 2016

Bente Rasmussen har boet på en transformatorstation i 60 år

I nærheden af Roslev, som er en mindre by tæt på Skive, ligger en transformatorstation. Oven på transformatorstationen ligger en lejlighed, og i den bor 80-årige Bente Rasmussen sammen med sin mand Børge. Bente er samtidig ansvarlig for pasningen af stationen – og det har hun været i 60 år.

– Man tager en dag ad gangen, og så tænker man ikke over, at der går så mange år. Og vi har aldrig været kede af at være her – aldrig! Sådan fortæller Bente Rasmussen om sine 60 år som stationspasser. Et job som hun oven i købet har som den eneste kvinde i Danmark.

– Jeg blev ansat som 20 årig, da jeg Ikke var andet end et stort barn. En dag kom Børge hjem og fortalte, at direktøren for elselskabet havde spurgt, om han kunne arbejde heroppe omkring Salling. Og han skulle jo kunne rykke ud både nat og dag, hvis landmændene meldte om strømsvigt eller hvis storme og andet uvejr gav problemer med kablerne. Og så blev det til, at vi solgte huset og kom herop og bo. Og så har vi hængt ved lige siden, fortæller hun.

Når Børge og de andre elteknikere arbejdede med ledningsnettet i området, var det Bentes ansvar at slukke for strømmen. Det kaldes kobling. Og som den eneste kvinde i Danmark havde hun tilladelse til at koble i 60 KiloVolt nettet. Stærkstrøm. Det var et stort ansvar, men med ungdommeligt gå-på-mod gik hun uimponeret til opgaven.

– Jeg synes nu, jeg var meget forsigtig med det, og der er heldigvis aldrig sket uheld, pointerer Bente og fortæller at den teknologiske udvikling har betydet, at hun ikke længere skal koble, som hun gjorde engang.

– Tidligere var jeg meget bundet af mit arbejde. Så når jeg skulle handle eller til læge, skulle jeg altid fortælle, når jeg tog hjemmefra. Så skulle der en mand herud, hvis der gik en alarm. Dengang havde jeg aflæsning hver middag – også lørdag og søndag. Men efterhånden tænker man ikke over, at man lige skal ned og læse af. Det bliver en vane, forklarer hun.

I en alder af 80 år er hun stadig ansat på transformatorstationen. Og indtil videre har hun ikke planer om at flytte. Sammen med Børge, som nu er pensioneret, passer hun stationen og holder det hele rent og pænt.

– Vi har Danmarks bedste udsigt og kan se helt til Mors. Det bliver man simpelthen aldrig træt af, og så længe jeg kan kravle op ad trapperne, så er det min plan at blive. Og desuden kan Børge og jeg ikke blive enige om, hvor vi eventuelt skal flytte hen, hvis vi engang skal herfra, slutter 60-års jubilaren.

Kommentarer

kommentarer