Nyhetsartikkel

03 oktober 2016

Storbritannien indleder EU-exit inden april 2017

Storbritiannia vil begynne forhandlingene om å forlate EU i april 2017.

Storbritannia nærmer seg utgangen av EU-medlemskapet, og for første gang setter den britiske statsminister, Theresa May, nå en tidsfrist.

I søndagens utgave av The Sunday Times sier May at den formelle prosessen vil bli innledet innen forbundsdagsvalget i Tyskland i september neste år, men overfor BBC framskynder hun nå dette.

– Vi begynner innen utgangen av mars neste år, sier hun.

May tok over som statsminister da David Cameron trakk seg i kjølvannet av folkeavstemningen i juni, der et flertall av britene stemte for at landet skal forlate EU.

EU under press
Søndag stod EU overfor sin første store utfordring siden britene stemte for Brexit. Da hadde Ungarn folkeavstemning om unionens flyktningpolitikk, flertallet ville forkaste den, men deltakelsen var under 50 prosent og resultatet er derfor ikke gyldig.

Og søndagens folkeavstemning var bare starten: Terrorfrykt, innvandringsmotstand og EU-skepsis kan føre til store endringer i Europas politiske landskap.

Det kommende året kan bli sannhetens time for Europa, og særlig for partiene på ytterste høyre fløy.

I Ungarn, Østerrike, Nederland, Frankrike og Tyskland vil en rekke viktige valg og folkeavstemninger vise hvor stor gjennomslagskraft de høyreradikale partiene på kontinentet har.

Slik kan terrorfrykt forandre Europa

Folkeavstemninger
I mars er det Nederland som går til valgurnene for å velge nytt parlament.

Her har den islamkritiske Geert Wilders vind i seilene. Han har lovet en folkeavstemning om EU dersom han blir statsminister.

Det samme har Marine Le Pen i Frankrike tatt til orde for.

I april og mai neste år skal franskmennene velge ny president. Innvandring- og islam-motstand er høyrepopulisten Le Pens kjernesaker.

I Tyskland har flyktningstrømmen ført til at det innvandrings- og EU-skeptiske Alternativ for Tyskland har gjort brakvalg i samtlige delstatsvalg i år.

Kommentarer

kommentarer