Mildere vær senker srømprisene
Uke 6 2019 startet med spotpriser som var mye lavere enn det markedet så for seg på fredag i forrige uke. De lave spotprisene sammen med mildere værutsikter for både Norden og lengre sør i Europa har også satt sitt preg på prisene i fremtidsmarkedet. Prisen for andre kvartal i år (Q2-19) er blitt nesten to øre billigere i løpet av uka.
Forrige ukes gjennomsnittlige spotpris for Østlandet (NO1) endte på 53,85 øre/kWh, denne uken ser ut til å bli en del billigere på rundt 49,3 øre/kWh. (Prisene er uten merverdiavgift, elsertifikater, pålagte avgifter og påslag.)
Det skriver Nils Petter Benjaminsen Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)
Det siste langtidsvarselet viser at det skal bli kaldere enn normalt fra uke 8 og utover. Det vi har opplevd er at når tiden går blir prognosene gradvis mildere og det kan hende at det vil skje fremover også. Uansett så vil denne helgen og neste uke (uke 7) bli preget av mildere luftstrømmer med mye nedbør og vind. Dette vil føre til lavere priser selv med en relativ dårlig energibalanse, skriver Benjaminsen.
Ukens vannmagasintall viste at det norske systemet ble tappet med 3,4 prosentpoeng til 50,8 prosent av full kapasitet. Hvis en sammenligner med normalen for årstiden mangler det i underkant av 3 TWh med energi i vannmagasinene for Norge og 2,5 TWh i Sverige. Vi går mot lysere og mildere tider og det kan godt være at vi allerede har opplevd de høyeste spotprisene for denne vinteren.
Det som gjør at den totale energibalansen er ekstra svak, er at det mangler mye snø i fjellene. Underskuddet i snømagasinene tilsvarer 11-12 TWh for Norge og Sverige til sammen. Hvis denne balansen blir fasiten til våren, er det prisene for sommeren og høsten som potensielt kan bli høye, påpekes det i markedskommentaren for denne uka.
Brenselsmarkedet har denne uken vært preget av lav etterspørsel i Asia siden Kina har startet sin nyttårsfeiring, men viste litt styrke midt i uka når enkelte temperaturprognoser viste kaldere vær. Dette har snudd igjen og for øyeblikket ser det veldig svakt ut både for CO2-, kull- og gassmarkedet.
I løpet av uke 5 eksporterte Norge 297 GWh og importerte 186 GWh, som gir en netto krafteksport på 111 GWh.
Fremtidsprisene for det nordiske kraftmarkedet har gått ned med nesten 2 euro både for de korte og de litt lengre kontraktene, der brenselsprisene har vært den viktigste faktoren for prisnedgangen.
Prisen på elsertifikater har også gått ned siden forrige uke. Prisendringen er på ca. 1 øre/kWh der siste omsetning i dag er på 15,8 øre/kWh, påpeker Nils Petter Benjaminsen, Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)