Nyhetsartikkel

09 februar 2019

Skal vi se fallende strømpriser?

Strømprisen har vært stigende en god stund – ja løfter vi blikket litt, så har den steget siden sommeren 2015. Det har ikke manglet på årsaker til prisoppgangen, alt fra ekstrem tørke, til rekordpriser på energi internasjonalt. Kan det se ut til å snu her?

Kraftkommentar av Enelios

Sist uke har prisene både i spotmarkedet og i terminmarkedet falt mer enn hva markedsaktørene hadde ventet. Det er signaler fra Europa som fremdeles ser ut til å være førende, men mildvær og mye nedbør i vente vil nok også hjelpe på å presse strømprisen.

Dårligere tider – lavere strømpriser
Det kommer stadig påminnelse om at økonomien er under press. I tillegg har vi dramatikken rundt handelskrig og Brexit, som også potensielt kan sende negative signaler inn i økonomien. Troen på fremtidig vekst er fallende, og dermed faller også troen på at etterspørselen etter råvarer og energi. Dette er noe av årsaken til at kullprisen faller tilbake. Gassprisen faller tilbake på grunn av forventninger om mildere temperaturer i Europa og dermed lavere behov for gass til oppvarming. CO2-prisen derimot, er en joker i kraftmarkedet. Store svingninger i CO2-prisen bekrefter usikkerheten blant markedsaktørene, og kraftmarkedet følger svingningene både opp og ned.

Bedring i hydrologisk balanse i sikte
Værprognosene har vært gjennom en transformasjon. Tidligere i vinter var det varslet lave temperaturer og lite nedbør, spesielt i februar. Disse varslene har gradvis blitt moderert, og nå ser vi på varsler som ikke skiller seg mye fra det som er normalt for årstiden. Det betyr at det kommer mer snø i fjellet og temperaturene kommer til å ligge nær det normale. Dette gjør at prognosene for ressursbalansen bedrer seg, og faktisk peker mot en forbedring den kommende uken. Dette er også med å legge press på både spotprisen og terminprisene.

Kilde: Entelios

Kommentarer

kommentarer