Nyhetsartikkel

20 juni 2018

Guide til årets sommerøl 2018

Sommerølet er brygget som en del av den store bølgen av gulfarget, lettdrikkelig pils. Er det mulig å skille det ene lyse, lettdrikkelige pilsnerølet med frodig, nesten hvitt skum fra det andre? Vi har tatt for oss sommerølet for å avdekke ølenes smak og aroma og hva som skiller dem fra hverandre. Vi fant både betydelige forskjeller og store likheter. Og ser igjen at ølets renessanse har gjort sitt inntok hos oss og gitt oss nye, spennende øl fra ølets århundregamle rike variasjon av sorter og varianter.

 

 

Førsteplass:
Aass Sommerøl

Aass Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Aass Bryggeri
www.aass.no

Lys gul farge. Lett frisk duft med noe frukt, humle og malt. Friskt lett anslag i smaken, tett fint skum, lett fylde, noe bitterhet i finishen, den tørre ettersmaken sitter lenge med noe krydder og lett sødme. Tørsteslukker, som passer til lette sommerretter. Et behagelig drikkeøl.

 

 

 

Årets nest-beste:

Blonde MackBelgisk Blonde
Brygget med klostergjær
Alkoholinnhold 4,5 volumprosent
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Blonde fra Macks Ølbryggeri er en lys ale med lett belgisk karakter. Ølet er brygget med belgisk klostergjær som gir et fruktig og friskt preg. Aroma banan, eple, hvetemalt. Ølet er  klart gyldengul med offwhite skum. Smak banan, eple, gjær, vanilje. Godt balansert smak med lett bittert preg. Ølet er brygget på både hvete- og byggmalt. Ølet passer til sjømat, ost, lyst kjøtt og fisk. Anbefalt servseringstemperatur er 4-6 grader Celcius. Et nydelig øl og et godt valg.

 

 

 

Årets tredjeplass går til:

 

Her kommer solen
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Hansa sommerøl Her kommer solen
Hansa Borg Bryggerier

Ølet møter deg med et stort, frodig hvitt skum når det helles over i glasset. Fargen er gul-oransj og klar. Dufter nøtter, mandelessens, pære og jordbær. Ølet har en nydelig sødmefull smak, hint av honning og marsipan og lett maltprofil. Hansa har gitt oss et fyldig og godt sommerøl til matbordet. Ølet er en utsøkt makker til grillet hvit fisk, kylling og svin. Sannsynligvis også til lettsaltet spekemat og poteter.

 

 

 

 

 

Sterke utfordrere:

 

 

cof

Bysommer
4,7 volumprosent alkohol

Sagene Bryggeri

Strågult, lyst øl med hvitt skum. Dette er en fruktig Pale Ale som er modnet med belgisk gjær og smakssatt med Cascode humle og mango. Ølet er brygget på både hvete- og byggmalt. Ølet er smaksrikt, upasteruisert og ufiltrert med forsiktig bitterhet og smakstoner av citrus. Et nydlig øl i sommervarmen.

 

 

 

 

 

 

Sjærgårds pils RignesSkjærgårdspils
4,5 volumprosent alkohol.
Ringnes

Gyllengul, aromatisk lys pilsner. Fin og ganske rik duft med innslag av tropisk frukt og humle/malt. Smaken har et friskt og lett syrlig anslag, godt skum, fin balanse mellom sødme og bitterhet mot slutten, sitter lenge. Passer til det meste av sommermat fra spekemat til makrell. Også smaksrik sommermat. Et øl til allround sommerkos

 

 

 

 

 

 

.

Slogen Weizen
4,7 volumprosent alkohol
Trollbryggeriet

Slogen wizen TrollbryggerietNydelig hveteøl fra Sunnmøre. Ølet er lyst med hvitt skum. Fargen er ugjennomsiktig ettersom det er ufiltrert, ølet har en hamlgul farge og en balansert smak. Lav maltaroma og et forsiktig avtrykk i smaken av humle. Prøv dette ølet til spekemat eller fisk som torsk eller kveite. Et nydelig hveteøl.

 

 

 

 

IsbjørnMack

Isbjørn
Sommerøl
Alkoholinnhold 4,5 % volum
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Høyt skum og lys gyllent farvet lagerøl. Lett fruktig duft med hint av fersken og brød. Svak sødme, lett fruktig smak. Ølet er tilsatt krydder. Bitterheten og krydderet er mest framtredende i smaken.

 

 

 

 

 

2018 HumlesusHumlesus
Citra Hop Pale Ale
4,5 volumprosent alkohol
Haandbryggeriet

Lyst, lettdrikkelig nesten guloker øl, ufiltrert og upastaurisert. Ølet møter deg med et sort, hvit skum når det helles over i glasset. Smakstoner av citrus og tropiske frukter. Ølet har en tydelig bitterhet.

 

 

 

 

 

Fredrikstad SommerølFredrikstad Sommerøl
”Never ending sommerøl”

AS  Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,5 % volum

Lyst, gullfarget lettdrikkelig øl med lyst stort skum. En tydelig bitterhet gjør ølet til en opplagt tørsteslukker, men den bitre smakstonen kan også være for fremtredende for noen ganer. Et  mykt og friskt øl som er deilig å drikke og som vinner på å serveres godt avkjølt.

 

 

 

 

Hansa Spesial Chili Blonde
AS Hansa Chili Blonde Hans Borg Bryggerier
Alkoholinnhold 4,5 % volum

Når Hansa Spesial Chili Blonde helles i glasset, møter ølet deg med et tett, stort og nesten hvitt skum. I farge er ølet nærmest gul-grått og ugjennomsiktig. Det er en klassisk belgisk blonde med en sterk smakstone av chili. God bitterhet. Ølet er ufiltrert, og bryggeriet oppgir at brygget med belgisk hveteølgjær, som gir ølet fruktighet og kryddersmak. I tillegg har bryggeriet brukt fire ulike maltsorter og humletypene Hallertau Herkules, E.K. Golding og Celeia Styrian Golding. Anbefalt serveringstemperatur: 4-7 ºC. Passer til: Grillmat, fisk og Skalldyr. Ingredienser: Vann, maltet bygg, maltet hvete, humle, chili og gjær.

 

 

 

 

 

 

 

Lundetangen AassLundetangen Sommerøl
4,7 volumprosent alkohol

Brygget av Aass Bryggeri

Lundetangen er et strågult Sommerøl med aroma av malt og korn. Ølet har lett og frisk smak med lav sødme og avstemt bitterhet. Ølet ligner det meste av de andre lyse og lette sommerølene i denne guiden, men forskjellen er at ølet har en mer bitter smakstone enn de andre av ølene i dnene gruppen i denne Guiden. Ølet har hvitt skum, som forsvinner raskt og renner som nydelige Brüssel-kniplinger nedover på innsida av glasset.

 

 

 

 

Flere sommerøl: 

 

Feriepilsen FeriepilsenCkristiansands Bryggeri
”Sommeren er i boks”
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Christianssands Bryggeri
www.cb.no

En lys gyllen pilsner med frodig, nesten hvitt skum. Lett aromatisk duft med fin friskhet og innslag av humle og malt. Bløtt anslag, mykt fint skum, strammer seg pent inn med fin bitterhet i finishen.  Ølet har en balansert smak med en tydelig syrlig smakstone og en lett søtlig smak. Ølet er en god makker til stekt fisk (makrell, laks, ørret m.m.) og til spekemat. Allround grillmat.

 
Slogen wizen TrollbryggerietSlogen
Pilsner
4,7 volumprosent alkohol
Trollbryggeriet

På indre Sunnmøre har det vært tradisjon å brygge maltøl (kornøl). På etiketten skriver bryggeriet at de ønsker å videreføre denne arven ved å brygge øl med karakter, som er basert på lokale håndverksbryggeri med lokalt særpreg. Resultatet har blitt et halmgult øl med et frodig, hvitt skum, god bitterhet og et tydelig maltpreg i smak og aroma. Ølet har middels maltsmak med en god humlebitterhet fra tyske humlesorter. Ølet er også tilsatt hvetemalt. Anbefalt serveringstemperatur 6 – 8 grader. Bryggeriet anbefaler ølet til lette matretter som  pizza, lasagne og  fiskeretter.

 

 

 


Midnattsol Mack

Midnattsol

Premium Lager
Alkoholinnhold 4,5 volumprosent
Macks Ølbryggeri
www.mack.no

Ølet har en vakker, strågul farge. Flott, hvitt skum. God duft av humle, sitrus og en anelse blomst. Smaken lever riktig bra opp til duften. En fyldig smak med elegante smakstoner med bitterhet. En forskriftsmessig tørr ettersmak.

 

 

 

Ankerpils aassAnkerpils
4,7 volumprosent alkohol
Aass Bryggeri

Stråguls pils med hvitt, frodig skum. Forsiktig sødme, noe mer preg av fruktighet og enda mer sødme. Bryggeriet anbefaler ølet til krabbe og fiskeretter. Anbefalt serveringstemperatur er 6 grader Celcius.

 
Sør SørlandsbryggerietSør

Sørlandsbryggeriet (Brygget hos Arendal Bryggeri)
4,7 volumprosent alkohol

Sørlandsbryggeriet brygger dette ølet hos Arendals Bryggeri. Ølet er brygget på mais og byggmalt. Ølet er lyst gult. Tynt, hvtt skum. Lett sitrus i smaken, aromatisk og typisk sommerøl.

 

 

 

 

krone-bokser_norbrewKrone
Økologisk premium lager
Alkoholinnhold 4,7 % volum
Norbrew (brygget hos Arendals Bryggeri).

Norbrew satser på produksjon av økologisk øl og sider under merkenavnet Krone. Bryggeriets Økologisk premium pilsner er brygget hos Arendals Bryggeri. Det er et lett typisk sommerøl, lys farge, skumrikt og med en merkert bitter smakstone, som er på randen av å tppe over i en besk smakstone.

 

 

 

Bohem Pils
Tradisjonell tsjekkisk Bohem Pilsner med Saaz-humle
Ekte trøndersk håndverk
4,7 volumprosent alkohol
Stjørdals Bryggeriet

Lyst øl med beskjeden fruktighet og aroma og et forsiktig avtrykk av humle i smaken. Ølet mangler et større preg av maltaroma og bitterhet.

 

 

Alkoholfrie sommerøl:

 

Minus
Alkoholfritt øl
Ægir Bryggeri

Lyst, alkoholfritt velsmakende øl med stort, hvitt skum.Lett syrlig smakstne med et fruktig maltpreg og smakstoner av humle. Bryggeriet anbefaler ølet til pizza, salater og lette retter av kjøtt og sjømat. Anbefalt serveringstemperatur er 4 – 8 grader Celcius.

 

 

Claustaler
Radler Lemon
Alkoholfritt øl
Ringnes

Radler Lemon er en melomting mellom leskedrikk og alkoholfritt øl.  60 prosent leskedrikk og 40 prosent alkoholfritt øl, skriver bryggeriet på boksen. Søtlig øl med sitronsmak og minner mer om brus enn øl.

 

Kommentarer

kommentarer