Kartlegger tomter til flere datasentre
Selskapet Arctic Renewables AS er stiftet for å legge til rette for etablering av flere datasentre og annen type kraftintensiv næring i Narvik-området.
Salget av tomt på Ballangsleira for etablering av datasenter beviser at det er svært gode rammebetingelser for denne type ny industri i vår region. Nordkraft (52 %), Ballangen Energi (24 %) og Narvikgården (24 %) står derfor bak det nye selskapet. Formålet til dette selskapet er systematisk å kartlegge gode steder for slik etablering. Den viktigste infrastrukturen for dette er mye tilgjengelig fornybar kraft, nettilknytning, fiber og tomter. Det kjølige klimaet er også gunstig, skriver Nordkraft i en pressemelding.
Det overordnede formålet til eierne er å bidra til etableringer som gir lokal/regional verdiskaping og arbeidsplasser.
Kraftoverskudd allerede i dag
Utgangspunktet for dette er svært godt i vår region. Vi har allerede i dag et stort fornybart kraftoverskudd. I vårt område (Bjerkvik t.o.m. Helgeland) er det ca 2.000 MW mer produksjon enn forbruk. Å bruke kortreist kraft for å dekke etterspørselen til denne typen ny industri er bedre både samfunns- og bedriftsøkonomisk (for kraftprodusentene) enn å eksportere den ut av regionen. Eksport av kraft medfører mer enn 10-15 prosent i tap. Redusert tap for kraftprodusentene er selvsagt også positivt for eierne; både kommunale og andre.
Lavere nettleie lokalt
Etablering av kraftintensiv næring er lønnsomt for eksisterende nettkunder fordi økt lokalt forbruk gir lavere nettleie. Økt lokalt forbruk kan også dempe investeringsbehovet i sentralnettet, noe som kan påvirke husholdningene positivt.
Utbygging av mer fornybar kraft kommer i tillegg
I tillegg er potensialet til å bygge ut ytterligere fornybar kraft størst i Nord-Norge. Det gjelder ikke minst for vindkraft. Nordkraft har allerede et samarbeid med den finske kraftgiganten Fortum, der førstnevnte nå bygger ut to nye vindparker (Sortland og Tysfjord) og drifter én (Nygårdsfjellet, Narvik) for Fortum. I forlengelsen av dette er også Fortum svært interessert i å få opp etterspørselen etter fornybar kraft; der denne type ny dataindustri er veldig interessant. Da vil Nordkraft kunne være en partner for Fortum gjennom den kompetansen selskapet har for å legge til rette for og drive fram etableringer av ny fornybar energi.
Utbygging av mer fornybar kraft er derfor også med i arbeidet til Arctic Renewables med å kartlegge gunstige steder for slik industrietablering. I sum vil det være riktig utvikling for det grønne skiftet, der ny fornybar energi brukes til etablering av nye arbeidsplasser.
Midt i blinken
Dette arbeidet er også veldig relevant for nettverket for fornybar energi som er i ferd med å vokse fram med utspring i et sterkt miljø i Narvikregionen. Nettverket har med seg kraftprodusenter, nettselskap, NVE region Nord, Universitetet i Tromsø, Norut AS m.fl., og arbeidet så langt har vært ledet av Narvik kommune.
Under et seminar i Vinterfestuka var det enighet om å jobbe for å få til et tettere, men også bredere samarbeid, der energibransjen i hele Nord-Norge finner nytte i å være med. Det faller blant annet sammen med UITs unike fornybarsatsing med et såkalt Arctic Center for Sustainable Energy (ARC). Det er en satsing som skal gå over flere år, med flere nye forskerstillinger. Vi har derfor kanskje tidenes beste mulighet til at energibransjen går sammen med forskning og utdanning for å finne gode løsninger for fornybarsamfunnet og økt verdiskaping.
Kilde: Norkraft