Nyhetsartikkel

14 desember 2017

Kullprisen til topps

Det er fire år siden kullprisen var høyere enn den er nå. Dette påvirker følgelig kraftprisene i Europa.

De nordiske kraftprisene påvirkes i stor grad av de europeiske kraftprisene. Men, den siste tiden har forskjellen mellom prisene i Norden og Europa økt. De nordiske kraftprisene holder seg stabile mens de tyske terminprisene fortsetter å nå nye toppnivåer, skriver LOS Energy i denne ukas kraftkommentar

Det er den gode ressurstilgangen på vann som er forklaringen på hvorfor de nordiske prisene ikke stiger like mye som de tyske.

Avgjør kraftprisene
Markedsbalansen i kullmarkedet er anstrengt, og kullprisen har steget konsekvent siden begynnelsen av 2016. Europa er helt avhengig av kullkraft, og prisen på kull avgjør derfor i stor grad kraftprisene.

Denne uken bryter prisen for kull levert neste år den psykologiske 90 dollars-grensen. Dette er den høyeste prisen siden mai 2013.

Olje og gass blir dyrere
Kullprisen påvirkes også av svingninger i andre energipriser som olje og gass. Denne uken er prisen på begge disse råvarene på vei opp.

En eksplosjon på en gassterminal i Østerrike sørget for oppgang i gassprisen tirsdag. Dette påvirker igjen kullprisen, og videre de tyske terminprisene, skriver LOS Energy.

Kommentarer

kommentarer