Nyhetsartikkel

05 oktober 2017

– Feil å ignorere solenergi

Det blir feil å ignorere veksten innen solenergi, sier Statoil-topp. Etter å ha investert 20 milliarder i havvind, går selskapet nå inn i et solprosjekt til 1,7 milliarder.

For første gang går selskapet inn i et større solcelleprosjekt.

Energiselskapet går sammen med Scatec Solar for å bygge det brasilianske solprosjektet Apodi til 1,7 milliarder.

Statoil har så langt investert rundt 20 milliarder i havvind, og har lenge vurdert også å gå inn i solenergi. Det bekrefter Irene Rummelhoff, som er selskapets leder for nye energiløsninger.

– Solmarkedet kommer til å bli vanvittig stort, og det blir feil å ignorere det, sier Rummelhoff til E24.

– Det er en reell test av solmarkedet, sier hun.

Samme dag som Statoil offentliggjør sin første ordentlige satsing på solenergi, jekker det internasjonale energibyrået IEA opp sine anslag for veksten i rapporten «Renewables 2017», og varsler en ny æra for solkraft.

Satser sammen med Scatec
– Vi har kommet til at sol kommer til å være viktig del av energimiksen. Vi er et energiselskap, og det å totalt ignorere solenergien er vanskelig. Vi har bestemt oss for å undersøke mulighetene, og jobbe med noen prosjekter for å se om vi har noe å bidra med, sier Rummelhoff.

Selskapet har bestemt seg for å ta sine første steg inn i solcellemarkedet sammen med norske Scatec Solar, som har lang erfaring og driver solcelleanlegg med total kapasitet på 322 megawatt i land som Sør-Afrika, Rwanda, Tsjekkia, Honduras og Jordan.

– Scatec er et veldig erfarent og respektert solselskap på global basis. Vi har gjort en screening av omtrent alle partnere i de regionene vi har studert, og Scatec deler mye av verdiene vi har og har en god «track record», sier Rummelhoff.

Utelukker ikke egen drift

Til å begynne med søker Statoil å lære mer om bransjen i et partnerskap, før det etter hvert kan gå inn og ta ledelsen selv, en stegvis tilnærming som det også har tatt i bruk innen havvind.

Sol vokser mye mer enn ventet

– Det var naturlig for oss å begynne i et partnerskap, for vi erkjenner at dette er nytt for oss og at vi trenger å jobbe med noen som har gjort det før. I partnerskapet har vi fått være med både i eierselskapet og i operatørselskapet. Vi har jobbet tett med Scatec og vil maksimere læringen.

– Vil dere kunne ta ledelsen i prosjekter selv på sikt?

– Det skal vi ikke se bort fra, sier Rummelhoff.

Satser tungt på havvind

Det var i 2015 at Statoil etablerte enheten for nye energiløsninger. Selskapet har satset tungt på havvind, med andeler i britiske prosjekter som Sheringham Shoal til rundt 10 milliarder kroner og Dudgeon til rundt 15 milliarder, den flytende vindparken Hywind i Skottland til 2,16 milliarder kroner og tyske Arkona til 11 milliarder kroner.

 <p><b>SATSER NYTT:</b> Irene Rummelhoff, leder for Statoils enhet for nye energiløsninger.</p>
SATSER NYTT: Irene Rummelhoff, leder for Statoils enhet for nye energiløsninger.

Rummelhoff ser det ikke som et problem at mange olprosjekter er betydelig mindre enn selskapets vindprosjekter.

– De komplementerer hverandre litt. Investeringene i Apodi er på rundt 215 millioner dollar. Det er på størrelse med Hywind, som er et relativt lite havvindprosjekt. Solprosjektene er tradisjonelt noe mindre enn vindprosjektene, men dette er et stort solprosjekt, sier hun.

Rummelhoffs enhet har også planer om å bygge ut det gigantiske havvindprosjektet på Doggerbanken til et ukjent antall milliarder, og leder den norske statens milliardprosjekt for CO₂-lagring i samarbeid med Total og Shell.

Les mer: Oljegiganter inn i statens milliardprosjekt for CO₂-rensing: – Dette kan bli stort

Forberedt på kritikk

Statoil har begrunnet satsingen på havvind med at selskapet har kompetanse på å drive store prosjekt til havs. Innen solkraft er fortrinnene ikke like åpenbare.

Statoil kaster seg på solbølgen: Skal bygge solkraftanlegg i Brasil med Scatec Solar

Rummelhoff mener likevel at det er nødvendig å prøve seg, og påpeker at Brasil er velkjent grunn for Statoil.

– Det er spennende. Vi valgte å gå inn i Brasil, hvor vi kan bruke noen av folkene våre som allerede er der. Dette er ny teknologi, men det er et kjent marked for oss, og vi beveger oss stegvis, sier Rummelhoff.

 
Statoils første solprosjekt:

Solprosjektet Apodi på 162 megawatt ble tildelt i en statlig auksjon i november 2015.

Statoil og Scatec skal sammen stå for bygging, drift og vedlikehold.

Gitt 2.000 timers driftstid vil prosjektet kunne levere 0,324 terawattimer strøm årlig.

Anlegget har en 20-årig kraftkjøpsavtale med brasilianske CCEE og skal levere strøm til 160.000 husstander.

Prosjektet har en investeringsramme på 215 millioner dollar (1,7 milliarder kroner). Byggingen starter i oktober, og anlegget kobles på nettet i slutten av 2018.

Brasil har gitt lisenser til rundt 3.000 megawatt solenergi, og har planer om å bygge opp solkapasiteten med ytterligere 7.000 megawatt innen 2024.

Kilder: Scatec Solar og Statoil

Kommentarer

kommentarer