– Snart kan vi oppdage feil før de skjer
Nytt datasystem i Statnett.
Det er omtrent ti år siden prosjektet startet som et forsknings- og utviklingsprosjekt. Nå er it-løsningen iverksatt, og den fører allerede til innsparinger i mange ledd.
– Systemet sparer oss for arbeidstimer daglig. I neste fase skal systemet bli i stand til å gi beskjed før feil skjer. Om vi kan redde en transformator, som er verdt mellom 20 og 25 millioner, vil det være en klar gevinst. I tillegg kan en feil føre til skader på andre deler av anlegget, og folk kan miste strømmen, sier avdelingsleder for utvikling i IKT-divisjonen, Morten Småstuen, i Statnett til E24.no.
Prosjektet fikk navnet AutoDig, Automatisk Diagnose. Det er et verktøy som sammenstiller, analyserer og presenterer data fra et antall kilder for å sikre en effektiv analyse av feil som oppstår i kraftsystemer.
Og det skal bli enda smartere.
Informasjon
– Vi har samlet inn og ryddet opp i mye data. Kvalitetssikring av informasjon er nøkkelen til videre digitalisering, sier Småstuen.
Han tok over ledelsen for prosjektet i 2015, da resultatene fra forskningsprosjektet var så gode at ledelsen ville ha det over i den daglige driften.
– Det er en av de første prosjektene som har kommet fra forskning og utvikling over til min avdeling, sier Småstuen til E24.no.
Denne uken er det Oslo Innovation Week, hvor representanter fra innovasjonsmiljøer verden over skal samles til en felles aktivitetsuke i hovedstaden.
For 12. året på rad skal alt fra startup-bedrifter til investorer møtes for å presentere nye løsninger som fremmer bærekraftig innovasjon.
I samarbeid med E24 har Startuplab, Abelia, NHO, FIN, Oslotech og DigitalNorway gått sammen om å kåre årets innovasjonsprosjekt – Innovation Challenge.Jakten på Norges beste innovasjonsprosjekt startet opp i juli, hvor vinneren får en vekstpakke til verdi av 200.000 kroner.
De fem beste prosjektene har blitt utpekt av en fagjury, og skal nå presenteres på «Corporate Innovation Day» under Oslo Innovation Week denne uken. En av dem er AutoDig i Statnett.
Småstuen i Statnett tror at bransjen generelt har blitt mer opptatt av forskning og innovasjon i selskapene.
– Litt på siden
Han tror AutoDig-prosjektet er spesielt fordi at det har adressert utfordringer man har hatt i det daglige arbeidet.
– Det er ikke ukjent at en del forskningsprosjekter kan bli gående litt på siden av den daglige driften, men her har det blitt tatt opp konkrete problemstillinger, og prosjektet har gitt resultater underveis, sier Småstuen, og legger til at det også gir eierskap til prosjektet blant de ansatte.
Han mener dette arbeidet er svært viktig for fremtiden.
– Innovasjonsprosjekter spiller en avgjørende rolle for å styrke kraftsystemet på en måte som er miljø- og naturvennlig, smartere, reduserer kostnader og øker sikkerheten for våre ansatte. Vi må være i forkant, sier Småstuen.