Utbyggere må kreve utslippsfrie byggeplasser
99 prosent av CO2en fra norske byggeplasser kan kuttes dersom man erstatter bruk av fossil energi på byggeplassen med strøm, fjernvarme og bio, viser en fersk utredning som DNV GL har gjort for Energi Norge, Norsk fjernvarme og Enova i samarbeid med Bellona.
For å få fart på utviklingen må det stilles krav om utslippsfrie byggeplasser, viser resultatene fra del to av rapporten som analyserer barrierer og nødvendige insentiver for økt utbredelse av utslippsfrie byggeplasser.
Krav til utslippsfrie byggeplasser bør inn i offentlige anbud, dette vil stimulere både tilbuds- og etterspørselssiden av markedet og gi hele verdikjeden insentiver til å omstille seg.
Sigrid Hjørnegård
– Krav til utslippsfrie byggeplasser bør inn i offentlige anbud, dette vil stimulere både tilbuds- og etterspørselssiden av markedet og gi hele verdikjeden insentiver til å omstille seg, sier Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge.
Mangel på kunnskap fremgår som den viktigste barrieren for at fossil- og utslippsfrie alternativer på byggeplass ikke tas i bruk, dette gjelder for alle de tre områdene man har kartlagt; oppvarming, transport til og fra byggeplass og anleggsmaskiner. Hakk i hel følger manglende krav fra byggherre.
Det er også krav som trekkes frem som den viktigste faktoren for at utslipps- og fossilfrie alternativer skal tas i bruk i større grad enn i dag.
Det er på oppvarming man har kommet lengst i å ta i bruk fossil- og utslippsfri energi på byggeplass, det er også på dette området at det finnes flest alternativer og at teknologien ikke setter begrensninger for at utslippsfrie alternativer kan tas i bruk allerede nå.
Midlertidig bygg må med
– Unntaket for midlertidige bygg i forbudet mot fossil fyringsolje i 2020 bør fjernes, det er ingen tekniske barrierer som tilsier at midlertidige bygg bør ha fritak, sier Hjørnegård.
Norsk fjernvarme har også vært pådriver for å fjerne unntaket for midlertidige bygg i oljefyringsforbudet.
– Mange fjernvarmeselskap er i god gang med å tilby byggvarme til byggeplasser der man skal bruke fjernvarme til oppvarming, da får man utnyttet lokale ressurser som ellers ville gått til spille som er et viktig bidrag til grønn områdeutvikling, sier kommunikasjonssjef i Norsk fjernvarme Trygve Mellvang-Berg.
Pris trekkes også frem som en viktig barriere for å ta i bruk fossilfrie alternativer og det pekes på at så lenge det ikke stilles krav fra utbyggere, vil ikke fossilfrie alternativer være konkurransedyktig med avgiftsfri diesel.
– For at utslippsfrie alternativer skal bli konkurransedyktige, må avgiftene legges om slik at strøm gis konkurransefortrinn i forhold til fossilt drivstoff, avslutter Hjørnegård.
Viktig for Enovas virkemiddelutforming
– Rapporten gir oss viktig kunnskap som vi vil ta med oss videre i utviklingen av virkemidlene våre. Skal vi nå lavutslippssamfunnet må også byggingen av byggene vi skal bo og jobbe i være klimavennlig. Enova vil se på hvordan vi kan bidra til at fossilfritt blir førstevalget på byggeplassene, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.
Hun presiserer at Enova allerede i dag har tilbud for aktører med ambisjoner om å kutte utslipp på byggeplassene.
– Vi har både vært med på å støtte miljøbygg hvor oppvarmingen på byggeplass skjer uten utslipp og teknologiske løsninger som kan levere fornybar varme på byggeplassen. Vi har også støtteprogrammer for fossilfrie anleggsmaskiner og transportmidler. Vi oppfordrer alle som ønsker å redusere utslippene på byggeplassen sin om å ta kontakt med Enova så kan vi sammen se hvordan vi kan bidra.