Vil bygge verdens største datalagringssenter i Norge
Det norsk-amerikanske selskapet Kolos planlegger å bygge et datalagringssenter i Nordlands-kommunen Ballangen.
Fredag vil klima- og miljøminister Vidar Helgesen delta når planene blir presentert på et folkemøte i Nordlands-kommunen Ballangen.
– Vi ser at ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere jobber. Regjeringen vil legge til rette for at det kan etableres datasentre i Norge og vi har blant annet senket avgiftene for å trekke til oss denne typen virksomhet. Jeg møtte nylig Apple og Google i California og der markedsførte jeg Norge som vertsland for grønne datasentre, sier Helgesen til TV 2.
Kjølig omgivelser
Det planlagte senteret vil være omgitt av vann på tre sider, noe som skal forenkle sikkerhetsopplegget rundt anlegget.
Planene om at det norske firmaet Kolos vil bygge verdens største datalagringssenter på norsk jord, ble gjort kjent mandag denne uken.
– Behovet for datasentre vil øke fremover som verden blir mer digital. Norge har glimrende forutsetninger for datasentre. Vi har fornybar energi og kjølige omgivelser. Dette kan bli en viktig vekstnæring og skape arbeidsplasser i distriktene, sier Helgesen.
Kolos er enige i at kjølig klima og god tilgang på stabil elektrisk kraft betraktes som en stor fordel internasjonalt, og at dette vil bidra til å holde energikostnadene nede.
Firmaet hevder å ha støtte fra fem lokale ordførere.
Kolos skal ifølge BBC allerede ha på plass en solid finansieringsplan, som innebærer flere millioner kroner fra private norske investorer. Det jobbes også med å få en amerikansk bank til å bidra med såkalt fullfinansiering.
Det er ikke første gang det bygges gigantiske lagringssenter i Norden. Facebook har blant annet bygd et tilsvarende senter, med en kapasitet på 120 millivolt (MV) i Luleå i Sverige.
Senteret på Ballangen vil, fullt utbygd, være på 600.000 kvadratmeter og runge over fire etasjer og bli verdens største lagringssenter.
Sikker elektronisk forsyning trekkes frem som en av Ballangens største fordeler for denne typen aktivitet.
– Dette er grønn verdiskaping i praksis. Om et stort datasenter benytter strøm fra et kullbasert kraftsystem kan kraftproduksjonen slippe ut rundt 850.000 tonn Co2 per år. Om dette datasenteret lokaliseres i Norge vil utslippet fra kraftproduksjonen, basert på profilen til norsk el-produksjon, være nær null, sier Helgesen.
God tilgang
– Her har vi de laveste el-prisene i Europa, og elektrisiteten er 100 prosent fornybar, sier viseadministrerende direktør Mark Robinson, til BBC.
– Det er en region med kjølig klima og en ideell luftfuktighet slik at vi kan kjøle ned serverne uten bruk av kunstig kjøling. Her har man ubegrenset tilgang på ferskt, kaldt vann som en ekstra kjølekilde, sier Robinson.
Han viser til nærheten til det teknologiske miljøet ved universitetet i Narvik, som årlig utdanner 200 teknologer.
– Det er vår ide å gi arbeid til disse menneskene, sier han. TV 2 har tidligere skrevet om hvordan den lille grenda Lefdal midt mellom Nordfjordeid og Måløy i Sogn og Fjordane, forsøkte å lokke til seg verdens store dataselskap.