Derfor velger kineserne Sverige
De nordiske landene har kuttet i elavgiften for å kjempe om datasentre. Nå flytter et kinesisk selskap inn i et datasenter i Nord-Sverige.
Nord-Sverige kan skryte av kaldt vær, ren vannkraft og stabilt kraftnett.
Det har ført til byggingen av en rekke datasentre som ikke var her for fem år siden, skriver E24.
I 2011 bestemte giganten Facebook seg for å sette opp et datasenter i Luleå. Selskapet Hydro66 har bygget et senter i området, og flere mindre datasentre har kommet til.
Nå tar det kinesiske selskapet Canaan Creative i bruk et datasenter i en gammel helikopterhangar i Boden.
– Det åpner opp en helt ny verden for oss av muligheter, sier Erik Svensson i Bodens Utveckling til E24.
– Det er nå fem datasentre her, som ikke var her for fem år siden, sier han.
Det kinesiske selskapet tilbyr mikroprosessorer og tjenester til såkalte blockchain-teknologier, særlig den digitale valutaen Bitcoin.
– Vi har ansett Boden som den beste lokaliseringen for å drive blockchain-teknologien til neste nivå, sier Canaan-gründer N.G Zhang.
Graver etter Bitcoin
Kineserne overtar et datasenter som ble satt opp av selskapet KnC Miner, som også drev innen bitcoin-mining men gikk konkurs i fjor.
Bitcoin-mining er en prosess som krever mye regnekapasitet, og hvor brukerne «graver frem» penger i den digitale valutaen ved å løse kompliserte matematiske utregninger.
Lokal lobby
Kommunene Luleå, Boden og Piteå i Nord-Sverige har i flere år vært aktive for å forsøke å lokke selskaper til å sette opp datasentre i området, gjennom gruppen «The Node Pole».
– Vi har jobbet i lang tid med å se til at vi har infrastruktur på plass i Boden, sier Svensson.
– Hvorfor velger et kinesisk selskap å ha et datasenter i Sverige?
– De velger nok oss fordi vi har jobbet med blockchain-teknologi før. Det er ikke alle som har gjort det. Vi har lært oss hvilke behov de har, sier han.
The Node Pole støttes blant annet av teknologileverandører som ABB, Bravida, Schneider Electric og Siemens, kraftselskaper som Luleå Energi, teleselskaper som Telia og TDC, samt entreprenører som Sweco og NCC.
Vattenfall ønsker velkommen
Denne måneden gikk Vattenfall inn og kjøpte The Nord Pole sammen med Skellefteå Kraft, et tegn på at kraftselskapene ser muligheter i å lokke datasentre til landet, og kjøpe kraft på langsiktige kraftavtaler.
Vattenfall skal levere kraften til Canaan Creatives datasenter på 10 megawatt. Hvis senteret går for fullt hele tiden, vil det teoretisk sett kunne bruke rundt en tidel av det årlige forbruket til Facebooks enorme datasenter i Luleå, som er på drøyt en terawattime, ifølge Svenska Dagbladet.
– Over tid håper vi å kunne tiltrekke oss flere datasentre og annen kraftintensiv industri til Sverige, siden og dermed skape flere jobber og redusere klimapåvirkningen, sier Mattias Tingvall, som leder arbeidet med forretningsutvikling i Vattenfall.
Nordisk konkurranse
Alle de nordiske landene markedsfører seg som ideelle for grønne datasentre, med overskudd på billig og utslippsfri vannkraft, ekstremt stabile kraftnett og kaldt vær.
Hele Norden har kuttet elavgiften for datasentre for å øke konkurransedyktigheten:
- Norge har kuttet til 0,48 øre per kilowattime fra 14,15 øre per kWh
- Sverige har kuttet til 0,5 øre per kilowattime fra rundt 19 øre per kWh
- Finland har nå en elavgift for datasentre på 6,5 øre KWh
- Danmark har fra 2014 en avgift for datasentre på 0,5 øre per KWh
Store ringvirkninger
Facebooks investering i Luleå skapte trolig økonomiske ringvirkninger for rundt ni milliarder svenske kroner, følge en rapport fra Boston Consulting Group. Rundt 150 mennesker jobber med å drifte selskapets to datahaller.
Nylig bekreftet Facebook at det også bygger et datasenter i Odense i Danmark til flere hundre millioner dollar. Også Apple har investert milliarder i et dansk datasenter.
Google har på sin side bygget et stort datasenter i Finland.
Veksten innen datasentrene drypper også på Norge. Google vil drive datasentrene sine på ren kraft og kjøper derfor kraftproduksjon fra vindkraftverket Tellenes i Rogaland, som eies av fond forvaltet av Blackrock.
Google kjøper også kraft fra Eolus’ vindkraftverk Jenåsen i Sverige.
Vokser mye
BCG anslår at det er rundt 200.000 datasentre på totalt 64 millioner kvadratmeter globalt, og at kapasiteten vokser med 10 prosent i året.
Mye av veksten drives av gigantene, som Facebook, Google, Apple og Amazon. De tre første av disse har etablert seg i Norden de siste årene, og Norge er det eneste nordiske landet som ennå ikke er vertskap for noen av dem.
Noen mulige årsaker kan være manglende infrastruktur i form av fiberkabler, samt dyre tomter, ifølge interesseorganisasjonen IKT Norge.