Energiunionen viktig for EUs energi- og klimapolitikk
Rammene for norsk klima- og energipolitikk legges i stor grad i Brussel, og EU-kommisjonen har hatt etablering av energiunionen som et sentralt politisk prosjekt for å redusere klimagassutslipp, styrke konkurranseevnen og øke forsyningssikkerheten.
Dette følges nå opp med den såkalte vinterpakken (Clean Energy Package), som ble lagt frem før jul. Til sammen åtte ulike lovforslag og en rekke andre forslag med stor betydning for norsk kraftnæringen, vil være gjenstand for behandling i Brussel.
Derfor er innsatsen fra rundt 20 representanter fra Energi Norge og medlemsbedriftene i den europeiske bransjeorganisasjonen Eurelectric helt avgjørende for at norske kraftinteresser ivaretas.
I forbindelse med Eurelectrics årsrapport for 2016, har Energi Norges administrerende direktør Oluf Ulseth – som er styremedlem i Eurelectric og leder komiteen for energipolitikk og kraftproduksjon (EPG) – blitt intervjuet om hvorfor den europeiske energiunionen blir viktig for kraftnæringen i Europa.
Nederst i artikkelen kan du:
1. Se hvordan Ulseth tror fremtidens kraftmarked vil påvirkes av energiunionen og markedsendringer
2. Se hvordan Ulseth ser for seg at energiunionen skal styres
3. Se hva Ulseth mener må til for å øke fornybarandelen i Europa
Videoklippene er på engelsk.
Kraftnæringens europeiske stemme
Eurelectric har et eget sekretariat i Brussel, bestående av nærmere 40 rådgivere og støttefunksjoner. Eurelectric fikk 1.januar i år ny generalsekretær. Det er dansken Kristian Ruby, som har bakgrunn blant annet fra den europeiske vindforeningen WindEurope og det såkalte kabinettet (staben) til tidligere EU-kommissær for klima, Connnie Hedegaard.
– Det er viktig å engasjere seg i Eurelectric-arbeidet, både fordi det gir unik innsikt i viktige europeiske prosesser for vår næring, og fordi vi er med på å forme den europeiske kraftnæringens syn på viktige saker, sier Ulseth.
På lik linje med Energi Norges rolle i utvalg og fagfora her hjemme, fungerer de ansatte som fasilitatorer for Eurelectric-arbeidet, som særlig er organisert rundt fem komitéer. Disse har en rekke arbeidsgrupper under seg. Ulseth har siden 2012 ledet komiteen for energipolitikk og kraftproduksjon, som også innebærer at han er medlem av styrets såkalte koordineringskomité (Coordinating Committee).
– Vi har en norsk stemme i samtlige komiteer og arbeidsgrupper, enten gjennom egne ansatte eller fra noen av de større medlemsbedriftene som Statkraft, Fjordkraft, Lyse, Agder Energi og Hafslund, sier Ulseth.
Energi Norge prioriterer det europeiske arbeidet høyt.
– Vi opplever at det er en svært tett kobling mellom arbeidet med rammebetingelser i EU og Norge. Samtidig tror vi dette er et viktig bidrag til å ivareta medlemmenes næringspolitiske interesser, avslutter Ulseth.