Nyhetsartikkel

06 desember 2016

Sauebonde satser på solenergi

Sauebonden Svein Robert Guttormsen i Gåra har store driftsbygninger hvor det er behov for mye energi. Han vil prøve ut om solenergi.

Guttormsen var i år på en stor messe i Tyskland sammen med sambygding Frode Eldevik og fikk oppleve at solenergi er på full fart inn i markedet som en alternativ energikilde.

Interessen for sola som energikilde har Guttormsen hatt lenge, men under et besøk i Danmark fikk han se hva andre har gjort med bruk av solcellepaneler, skriver Bladet Vesterålen.

– Det er vanskelig å tenke en tanke som ingen andre har tenkt før. Derfor må man benytte seg av det andre har tenkt før og tilpasse det litt. Hvorfor har de solcellepaneler i Danmark, og hvorfor har ikke vi det? spør han.

For ettertiden
– Et viktig anliggende for meg er at når barna skal evaluere sine foreldre, vil det være greit at de oppdager at også far har gjort ålreite ting. Det å være opptatt av miljøet i dag, håper jeg at både jeg og b6arna kan være stolt av i ettertid. Jeg vil i hvert fall gjøre det lille jeg kan. Det er en lav terskel å finne ut om solceller er en ok ting, sier Svein Robert Guttormsen til Bladet vesterålen.

Han har også sett på vindkraft som energikilde, men ser at dette ikke er et realistisk alternativ med de problemer som er knyttet til konsesjoner, støy og generell motstand mot vindmøller. Han er likevel forhandler for mindre vindmøller beregnet for hytter.

Også bilindustrien posisjonerer seg i forhold til bruk av solenergi. Selv om det er spesielle værmessige utfordringer i nord, mener Guttormsen at Norge også må prøve å henge med i denne utviklingen.

Solenergi for private
Guttormsen og forsker Rolf Terje Kleven fra NORUT i Narvik, som er forsker på solenergi, har hatt et møte med Kvæfjord kommune. Der var det stor begeistring for de muligheter som ligger i bruk av solenergi.

– Det var enighet om at de ville samarbeide om et pilotprosjekt for alternativ energi. Kommunen har flere bygningsenheter som er relativt konsentrert, og som har stort behov for energi. Og at mottoet Kvæfjord en ren fornøyelse sier at det er godt samsvar mellom motto og satsing på ny ren energi, opplyste de to.

Det ble også nevnt at kommunen arbeider med planer om utvinning av energi av gjødsel.

Halve taket til solceller
Øystein Kleven kunne fortelle om opp og nedturer innen solcelle-industrien, men han mente at nedturen som var på sitt laveste i 2014 nå er snudd til opptur.

Han orienterte også om Norsk solenergiforening som arbeider opp mot politikere for å fjerne hindrer for private som ønsker å bruke solenergi.

– Kraftselskaper har plikt til å ta imot strøm fra private som vil selge solenergi eller annen elektrisk energi, såkalte Plusskunder, sa han, og la til at en flate med solcellepaneler på 150m2 er nødvendig for å dekke års-behovet (ca. 20000 kwt) for en familie.

– Om halve taket på en enebolig med grunnflate på vel 100m2 dekkes med solcellepaneler, vil det gi ca 7100 kwt i året til en pris på kr. 0.44. Da er støtte fra Enova tatt med viser beregning som er gjort, opplyste han.

Grafén-materialet
Tilhørerne i møtet med Guttormsen og Kleven fikk også et lite innblikk i en ny teknologi som vil kunne revolusjonere forholdet til energi og teknologi i sin alminnelighet.

Rolf Terje Kaurin som jobber som medierådgiver for en ledende grafénprodusent la fram vyer for en ny industriell revolusjon.

– Grafén er det sterkeste materialet som noen gang er testet. Det er 200 ganger sterkere enn noe annet materiale. Vi har kjent til materialet lenge, men først i 2012 klarte man å framstille det i en slik form at det kan bli anvendelig for solcelleindustrien. Problemet er å produsere det i store nok mengder, slik at det kan bli kommersielt nyttig, sa han.

Blant annet har grafittverket på Skaland på Senja ressurser som kan bli råvareleverandør til dette materialet/produktet.

På møtet var engasjerte miljø- og teknologientusiaster og fagfolk fra flere bransjer, samt miljøbevisste politikere, tilsammen 20-25 mennesker hadde møtt fram til temaet solceller.

Kilde: Bladet Vesterålen

Kommentarer

kommentarer