Kirsten Helen Myren
Kirsten Helen Myren, ordfører i Vegårshei kommune.Foto: NRK

Natt til søndag mistet svært mange husstander i Aust-Agder strømmen som følge av stort snøfall og kraftig vind. Søndag formiddag var på det meste 10.000 abonnenter uten strøm.

Nesten alle uten strøm
Søndag kveld er 1300 husstander i Vegårshei uten strøm. Det betyr at omtrent alle hjem er uten mulighet for elektrisk oppvarming. For eldre og hjelpetrengende uten mulighet til å fyre med ved, kan situasjonen bli dramatisk.

– Kriseledelsen i kommunen har søndag vært samlet i flere møter for å få kontroll på situasjonen. Kommunens folk har reist ut med vedsekker. Det er også klargjort flere rom på omsorgssenteret for dem som trenger det. Det er løpende dialog med Fylkesmannen, politiet og andre i beredskapsapparatet, sier Myren.

Linjerydding etter snøfall i Vegårshei.

I tillegg til at mange er uten strøm, skaper også manglende mobil-, telefon- og nettdekning utfordringer. Derfor må de aller fleste oppsøkes på døra.

– Pårørende til mennesker i en sårbar situasjon, bes oppsøke sine, sier ordføreren. Hun forteller at det er fire minusgrader utenfor hennes eget hus søndag kveld.

50 mann i arbeid
Avdelingsleder i Nettpartner, som driver vedlikehold for Agder Energi, Rolv Helge Risholt, sier det er omkring 50 mann i arbeid for å drive feilretting.

Trafostasjon Holt Tvedestrand
Denne trafoen på Holt i Tvedestrand sender strøm til Vegårshei. Trafoen er blitt kraftig røsket i som følge av stort snøfall.Foto: NRK

– Utfordringen er at vi mister telefonkontakten med mannskapene når de tar seg inn i terrenget, men vi kommunisere på radio, sier Risholt.

Mannskapene bringes rundt med helikopter. Risholt forteller at strømmaster er knekt tvers av og at trær ligger over linjene flere plasser.

NRK er med linjerydder Tom Anders Johannessen ut i skogen. Han sier de har funnet omfattende feil.

– Det er dobbeltmaster som holder på å kantre og transformatorer som holder på å velte, sier han.

Strømbrudd Vegårshei
Disse strømledningene forsyner folk i Vegårshei med strøm. Bruddet sørger for at minst 1300 er uten strøm søndag ettermiddag.Foto: NRK

Klokken 1930 søndag kveld er det fremdeles drøyt 6700 strømkunder som er berørt. Kommunikasjonsdirektør Unni Farestveit sier det er mye arbeid som gjenstår.

10-tusen husstander i Aust-Agder mistet strømmen i snøværet i går. I hele dag har det vært jobbet iherdig med å få strømmen tilbake.

– Bare mellom Tvedestrand og Vegårshei er det meldt om opp mot 15 brudd. Vi har størst fokus på de områdene som har vært lengst uten strøm. Det vil være folk uten i kveld og natt, men vi må også tenke på sikkerheten til mannskapene, sier hun.

KIlde: NRK Sørlandet

se videoer: https://www.nrk.no/sorlandet/evakuerer-folk-fra-iskalde-hjem-1.13214301