Regjeringens grønne skifte må skifte gir
Det begynner å haste hvis Regjeringen mener alvor med å fjerne fossil oljefyring i norske bygg innen 2020. Små justeringer av avgifter i Statsbudsjettet er ikke nok, mener Norsk Fjernvarme.
– Når det grønne skiftet reduseres til én side i forslaget til statsbudsjett, er det åpenbart at Stortinget må ta ansvar og sørge for at klimapolitikken skifter gir. Hvis ikke vil det grønne skiftet la vente på seg, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme.
Fossilutfasing krever innsats
Norsk Fjernvarme mener det er positivt at CO2-avgiften på mineralolje økes med 20 øre per liter i forslaget, men reagerer på at grunnavgiften på mineralolje står stille. Samtidig inneholder forslaget til statsbudsjett lite nytt om arbeidet med et varslet forbud mot fossil fyringsolje til grunnlast i norske bygg.
– Det virker som at regjeringen tror denne utfasingen går av seg selv, men sannheten er at det fortsatt fyres unødvendig mye med fossil olje i norske byer. Salgsprisen på fossil fyringsolje har faktisk gått ned de siste årene. Her kunne regjeringen tatt grep for å gjøre fossilfyring dyrere, sier Juhler.
Fjernvarmebransjen har de siste årene fjernet all fossil olje i egen normalproduksjon og næringen brukte i fjor nesten ikke olje til såkalt spisslast i kalde perioder eller til lovpålagt beredskap.
– En hel næring klar til å erstatte oljefyrene i byene med fossilfri varme. Å få til dette er helt avgjørende når lavutslippssamfunnet skal bygges, sier Juhler.
Rammer lokaldemokratiet
Norsk Fjernvarme reagerer også på at regjeringen ikke setter fortgang i arbeidet med å endre byggeforskriftene slik stortingsflertallet vedtok i mai. Hensikten fra Stortingets side er at mer vannbåren varme blir tatt i bruk i nye bygg.
– Stortinget har gitt Regjeringen klar beskjed om at i områder hvor kommunene har vedtatt at bygg må tilknyttes fjernvarme, så må byggeforskriftene sørge for at byggene kan ta imot fjernvarmen. Denne koblingen fjernet Regjeringen ved nyttår, men skal altså nå på plass igjen, sier Juhler.
Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet krever gjeninnføring av denne bestemmelsen en endring av Plan- og bygningsloven og dermed skyves den vedtatte endringen ut i tid.
– Dette skaper bare usikkerhet for alle aktører i markedet. Her må departementet utvise mer besluttsomhet og i det minste få på plass en overgangsordning fra nyttår, slik at ikke lokaldemokratiet settes ut av spill, sier Juhler.