Fikk ja til utbygging av kraftverk – beslutning om utbygging drøyer til våren
Sira-Kvina fikk ja til utbygging av kraftverk og laksetrapp i Rafossen.
En beslutning om utbygging drøyer imidlertid til våren.
Fredag sa Olje- og energidepartementet ja til at Sira-Kvina kraftselskap AS får konsesjon til å bygge Rafoss kraftverk i Kvinesdal.
– Produksjonen tilsvarer til forbruket til om lag 1900 husstander. (38 Gigawatttimer GWh) 70 prosent av den vil være regulerbar kraft produsert om vinteren. Dette er særlig verdifullt for forsyningssikkerheten. Tiltaket medfører økt kraftproduksjon i et allerede regulert vassdrag og sikrer dermed en effektiv ressursutnytting, sa olje- og energiminister Tord Lien (FrP).
LAKSETRAPP
Departementet mener hensynet til landskap og biologisk mangfold blir ivaretatt med dagens minstevannsføring. For at kraftverket ikke skal medføre vesentlige virkninger for fisk, blir det pålagt å etablere løsninger som hindrer tap av smolt i kraftverket.
Planlagt kraftverk og laksetrapp gjør at laksen kan gå forbi Rafossen slik at oppvekst- og gyteområde for laks utvides med seks kilometer. Laksetrapp med lakseobservatorium, tilrettelegging av området og formidlingsplanene for anlegget kan også bli en verdifull attraksjon for reiselivet i regionen.
ATTRAKSJON
Laksetrapp og tiltak som ny bedre vei inn i området gjør at dette ser bra ut. Jeg håper etableringen av dette også kan gjøre det enklere for andre planlagte småkraftverk å kunne få nødvendig mulighet for nettilkobling, sier lokalpolitiker Kjell Ivar Larsen (Frp) til Agder.
– Rafoss kraftverk vil gi økt kraftproduksjon i Kvina hele året. Det at vi kan få et lakseobservatorium i Kvinesdal i tillegg til det som er i Kvåsfossen tror jeg er bra for da får turister som er interessert i dette to anlegg som ligger så nær hverandre at de kan få besøkt begge på samme tur.
IKKE GRYTEKLART
Administrerende direktør Gaute Tjørhom i Sira Kvina Kraftselskap AS er glad for nyheten, men prosjektet er ikke klart til å realiseres.
– Det er en god nyhet og vi ser frem til å prøve å realisere prosjektet. Vi må finne gode og lønnsomme måter å gjøre det på. Vi har ikke fattet investeringsbeslutning. Det er tungt å løfte småkraftverksprosjekter med dagens strømpriser. Det blir neppe noen beslutning før til våren, sier Tjørhom til Agder.
LAV LØNNSOMHET
Også for Sira-Kvina er nettilknytning en av million-utgiftene ved det å bygge småkraftverk.
– Vi har fått et tilbud for tilkobling til Agder Energi sitt nett som vi forholder oss til. Det er nok riktig å si at vårt prosjekt kan være utløsende for andre småkraftverk sine muligheter. Et nytt sterkere nett frem til Vesterdalen nyter flere godt av, fastslår Tjørhom.
– Tilknytning er ikke den største bøygen. De siste årene har forventet fremtidig strømpris blitt halvert. Det gjør det tøft å investere selv om vi kan få anlegget ferdig i tide til å nyte godt av støtteordningen med grønne sertifikater. Det er forøvrig en ordning som ikke er helt forutsigbar, for den har en kvote som vi kan risikere er brukt opp før vi er klar til å søke.