Nyhetsartikkel

27 september 2016

«Katastrofe for det norske kraftsystemet»

– Sveriges politikk en katastrofe for det norske kraftsystemet, sier Tord Lien.

Det er ytterst sjelden at en norsk statsråd kaller svensk politikk for en katastrofe, men Tord Lien la ikke noe imellom da han beskrev svenskenes energipolitikk. Han vil ikke svare på om han kan og eventuelt vil legge ned veto mot sertifikatutvidingen, ifølge Montel.

Olje- og energiministeren holdt i dag torsdag innlegg på Kraft i Vest-konferansen som pågår i Sandane i Gloppen kommune. Mot slutten av seansen fikk han spørsmål fra salen om hva han synes om at Sverige vil forlenge driften av atomkraftverkene. Statsråden både sukket og så oppgitt ut før han svarte:

– Sverige har samme utfordring som oss, de har mindretallsregjering. Så er det noen partier som ikke vil ta knekken på atomkraften. Så er det andre partier som veldig gjerne vil ha grønne sertifikater også etter 2020. Så ender de altså opp med å bli enige om ja takk, begge deler. Det er selvfølgelig en katastrofe for det norske kraftsystemet, sa Lien.

– En svært lite klok beslutning
Det var i juni Sveriges energiminister Ibrahim Baylan kunne fortelle at fem partier hadde inngått et energiforlik. Sertifikatsystemet i Sverige videreføres og utvides med 18 TWh nye sertifikater fram til år 2030.

Samtidig skal effektskatten på kjernekraft gradvis trappes ned, og det åpnes for at det kan bygges inntil ti nye reaktorer som erstatning for eksisterende anlegg. Sveriges regjering fulgte denne uken opp dette forliket da de la fram statsbudsjettet.

Lien har stikk motsatt syn på kraftsubsidier enn sin svenske statsrådskollega Baylan.

– Jeg synes å både beholde kjernekraften og utvide sertifikatordningen er en svært lite klok beslutning. Hadde svenskene gjort det motsatte, nemlig å fase ut atomkraften slik de i 15 år har sagt de skal gjøre, og lagt bort de grønne sertifikatene, så ville vi raskere fått en balanse i det norske kraftsystemet. Da kunne vi glemme de der subsidieordningene og heller skapt lønnsomme arbeidsplasser, sa Lien i Sandane.

Tidligere i innlegget sa han at gjerne skulle ha bort elsertifikatene så fort som mulig, men at han forholder seg til at ordningen skal vare til 2020.

– Dobbel negativ effekt
– Det var vel ingen hemmelighet at jeg mener dette. Jeg vil hevde at det ikke er nødvendig verken å forlenge atomkraften eller sertifikatordningen. Svenskene har ved tidligere anledninger spurt oss om hvordan stenging av atomkraften vil påvirke kraftsystemet, og da har vi svart at det vil være håndterbart. Når de derimot velger å gå videre både med et ambisiøst fornybarmål og samtidig lemper på rammevilkårene for atomkraft, så har det dobbel negativ effekt, sier Lien til Europower.

Han forteller at han ble svært overrasket da det svenske energiforliket ble kjent.

– Det er veldig store volumer med kraft det er snakk om, volum som delvis blir igjen i systemet og delvis kommer inn i systemet. Det overrasket oss, sier han.

– De får meg ikke til å like dette
I sertifikat-overenskomsten mellom Norge og Sverige er begge parter forpliktet til å konferere med det andre landet om de vil gjøre endringer i systemet.

– Sverige vet veldig godt hva jeg mener om dette, og vi har gjensidig respekt for at vi har ulike meninger. Med det utgangspunktet er min oppfatning at det er stor interesse både i Norge og Sverige for å finne en god måte å håndtere dette på. Men de får meg ikke til å like dette, svarer Lien.

– Det ligger en forpliktelse om at vi skal snakke sammen. Det er mitt utgangspunkt, og ut i fra det håper jeg at vi finner en god løsning, sier Lien.

Kommentarer

kommentarer