Strømprisene tar helt av!
Flott sommervær og høye råvarepriser får skylden for prisøkningen vi opplever i den nordiske strømprisen om dagen. Det er ikke bare spotprisen som stiger til nye høyder, men også fremtidsprisene har løftet seg, spesielt den siste tiden, skriver Entilios i ukas kraftkommentar.
Flott sommervær til besvær
Så langt i år har ikke den nye vindkraftparken i Norden levert helt etter forventningene. Lite vind er selvfølgelig årsaken, og det minner oss bare på hvor uforutsigbar denne kraftproduksjonen er. Det flotte sommerværet har ikke bare gitt blikkstille vann, men også mye sol og lite nedbør. På Vestlandet er bøndene frustrerte over tørke, og i den hydrologiske balansen (summen av vann i magasiner, snø i fjellet og markvann i forhold til normalt) svekker seg ytterligere også gjennom feriemåneden. Fremover viser værprognosene at det er muligheter for en Indian-Summer. Med nytt høytrykk etablert over Norden kan det bety ytterligere svekkelse av ressursbalansen, og dermed enda større press på prisene oppover.
Se ukens kraftkommentar med Magnus Lingjærde her
Nordisk kraft populært i Europa
Norden under ett har de siste årene bygget opp et overskudd av kraftproduksjon. Og overskuddet er ventet å øke også fremover med mer vindkraft og ikke minst det nye kjernekraftverket i Finland som er ventet startet opp neste år. Mye av overskuddet ligger nord i Norden, men markedet er skrudd sammen slik at strømmen skal gå i retning av høyere pris. Derfor presses prisen ned i de nordligste områdene, slik at de kan «eksportere» til de sørlige områdene i Norden. Samme mekanisme gjelder også mellom Norden og landene utenfor, og med rekordhøye priser i Europa (100 €/MWh +) så er den nordiske kraften veldig populær på kontinentet. Det er de høye råvareprisene som gjør at prisen for strøm er så høy i Europa. Både gassprisen og kullprisen er så høye nå at vi har begynt å sammenligne det med prisene tilbake i 2008 (råvareboomen i forkant av finanskrisen). Sammen med stigende priser for utslipp av CO2 (CO2-prisen), gjør strømproduksjonen veldig dyr i Europa.
Så lenge vi i Norden ikke skal importere kraft fra Europa, skal vi nok ikke se de Europeiske prisene her, men kommer det en situasjon der vi trenger kraft fra utlandet, vil vi også importere det Europeiske prisnivået. Så lenge ikke vind og solkraft dekker behovet i Tyskland, vil Gass og kull sette prisen. I perioder der vinden blåser vil vi kunne importere lavere priser.
Grafene fra sending kan lastes ned her. Har du ikke tilgang til YouTube, kan du se sendingen fra vårt nyhetsrom.12 august 2021
Kilde: Entilios.com