Nyhetsartikkel

12 mars 2018

Elkem på vei mot børs

Oppkjøp har økt omsetningen med 10 mrd.

Under kinesisk eierskap har den tradisjonsrike industrigiganten vokst kraftig med hjelp fra oppkjøp. – Nå er vi blitt et helt nytt selskap, sier finansdirektør Morten Viga til E24.no.

I Elkems 114 år lange historie er det duket for et nytt kapittel når industrikjempen vil gjøre comeback på Oslo Børs med kinesiske eiere – en notering som trolig blir blant de større i år.

Selskapet har vokst kraftig med inntekter som topper 21 milliarder kroner når planene om å fullføre to store oppkjøp i Kina er i boks.
– Siden selskapet ble solgt fra Orkla i 2011 har vi vært gjennom en omfattende restruktureringsprosess, sier finansdirektør Morten Viga i Elkem til E24.
Som finansdirektøren er inne på har både salg og oppkjøp endret industriselskapet de siste årene, der sistnevnte grep har gitt en kraftig vekst i omsetningen:

  • Inntektene økte fra 11,5 milliarder kroner i 2012 til 21,4 milliarder kroner i 2017, medregnet oppkjøp som skal fullføres i forbindelse med børsnoteringen.
  • Samtidig har et driftsresultat på minus 212 millioner kroner blitt snudd til et resultat på 1,9 milliarder kroner i perioden.

Mandag morgen melder Elkem at det fastsatt betingelsene i aksjetilbudet før børsnoteringen. Aksjene er ventet å få en pris på mellom 29 og 35 kroner per stykk, noe som priser hele selskapet til mellom 16,9 og 19,3 milliarder kroner.

Oppkjøp gir 10 milliarder
Det er ifølge Viga først og fremst to runder med oppkjøp internt i Bluestar, som eier Elkem og er et datterselskap av den statlige giganten ChemChina, som har gitt den kraftige veksten.

Først ble det kjøpt en stor silikonvirksomhet i 2015. Nå, i forbindelse med børsnoteringen, gjøres det et tilsvarende kjøp fra samme eier, men denne gang i Kina.

Finansdirektør Morten Viga i Elkem.
Finansdirektør Morten Viga i Elkem.

Til sammen representerer disse enhetene rundt 10 milliarder i omsetning, ifølge finansdirektøren.

– Disse to interne oppkjøpene med silikonvirksomhet er den vesentligste årsaken til at selskapet har vokst så mye, sier han.

Silikon er grunnstoffet silisium i kjemisk form, og blir brukt til en rekke applikasjoner, typisk miljøvennlige produkter.

Det inngår blant annet i bilbatterier, avanserte bygningsmaterialer og medisinske applikasjoner.

– Elkem er omdannet fra å være et selskap veldig fokusert på oppstrøms metallproduksjon, silisium, ferrosilisium og støperiprodukter. Nå er vi blitt et helt nytt selskap som har veldig sterke posisjoner innenfor spesialkjemi, sier Viga.

Kjøpene ble gjort som del av satsingen på vekst i silikonmarkedet, og på spesialprodukter til silikonindustrien.

saken fortsetter under

 <p><b>LANGE TRADISJONER:</b> Elkems historie strekker seg tilbake til 1904, da det ble etablert som «Det norske aktieselskap for elektrokemisk industri». Å skape ny norsk virksomhet basert på norske naturressurser var målet. Her et historisk bilde.</p>
LANGE TRADISJONER: Elkems historie strekker seg tilbake til 1904, da det ble etablert som «Det norske aktieselskap for elektrokemisk industri». Å skape ny norsk virksomhet basert på norske naturressurser var målet. Her et historisk bilde.

 
Vekstplanene
Anleggene er også avgjørende for Elkems videre vekstambisjoner.

– Veksttakten på silikon er veldig sterk, sier Viga, som regner med at verdens etterspørselsvekst ligger på rundt på 6–7 prosent.

– Vi har definitivt en ambisjon å vokse i takt med det markedet. Vi tror at vi skal kunne levere en slik vekst uten større investeringer, sier han.Noen nye store oppkjøp er ikke på finansdirektørens agenda.

– I tilfelle vil det være mindre oppkjøp, men ikke større kapitalkrevende oppkjøp.

– Det kan være oppkjøp innen nisjesegmenter, komplementær teknologi, men ingen større oppkjøp er nødvendig for å generere en slik vekst, sier han.

Orkla tok Elkem av børs i 2005, før selskapet ble solgt til China National Bluestar for to milliarder dollar tilbake i 2011.

Elkem var også selskapet som kjøpte Rec Solar for noen år siden, men dette selskapet er slått sammen med Elkem Solar, solgt internt i Bluestar, og ikke en del av børsnoteringen, ifølge Viga.

I dag har selskapet over 6.000 ansatte, med hovedkontor i Oslo.

Kommentarer

kommentarer