Nyhetsartikkel

12 mars 2018

Støre advarer mot Acer-nei

Sier Norge nei til EUs energiunion, risikerer vi større klimakutt hjemme, advarer Ap-lederen.
Dersom Norge sier nei til EUs omstridte energibyrå, kan EU svare med å straffe norsk eksportindustri, skriver Jonas Gahr Støre til partiets kraftopprørere, skriver Klassekampen.

Det høyspente kraftopprøret i Ap nådde nye høyder fredagr, da Klassekampen skrev at de to største LO-forbundene og nær hundre Ap-ordførere ber partiet si nei til EUs tredje energimarkedspakke og det omstridte energibyrået Acer.

Partileder Jonas Gahr Støre advarer kraftig mot å bruke reservasjonsretten:

«Sier vi nei til det videre samarbeidet, vil vi gå ut av energisamarbeidet i EØS-avtalen. Det vil trolig bety at andre deler av avtalen vil bli satt ut av kraft. Det er et betydelig usikkerhetsmoment, særlig for vår eksportindustri. Vi risikerer i større grad å måtte oppfylle klimaforpliktelsene fra Paris på egen hånd», skriver han i en e-post til ordførerne.

Frykter EU-straff
Støre hadde ikke anledning til å utdype advarselen i går, men leder for Aps energi- og miljøfraksjon, Espen Barth Eide, sier til Klassekampen at risikoen for et motsvar er bakt inn i EØS-avtalen: Trekker Norge seg fra en del av avtalen, har EU rett til å trekke seg fra annen del, forklarer han:

– Så dersom Norge trekker seg ut av energisamarbeidet med EU, vil det trolig komme et motsvar som står i forhold. Vi vet ikke hva det blir, men det vil være en politisk reaksjon, sier Eide, og legger til at for EU er Norge «først og fremst en energinasjon».

– Så man skulle kunne anta et svar av samme størrelse som de anser energisamarbeidet for å være, legger han til, og omtaler adgangen til å dele på klimaforpliktelser med EU som «nærliggende». Det vil i så fall betyr større klimakutt i Norge.

Forhandler på tinget
I svaret til ordførerne skriver Støre utførlig om hvordan han ser på Acer-saken:

«For min del kan jeg slutte meg til budskapet i oppropet deres; om at vi ikke skal gi fra oss suverenitet over egne kraftressurser til EUs energibyrå Acer, om at Norge skal ha råderett og nasjonal, demokratisk kontroll over egne kraftressurser og utnyttelsen av disse».

Ap-lederen lover ordførerne at stortingsgruppa vil si nei «dersom kjerneverdiene som blant annet er nevnt i deres opprop er truet».

Som Klassekampen har omtalt tidligere, har Ap i forhandlingene med regjeringspartiene kommet med en rekke forutsetninger for å si ja til energiunionen. Ap krever blant annet forbud mot at private skal kunne eie og drifte nye utenlandskabler.

«Vi er nå i sluttfasen i forhandlingene i Stortinget. Rapportene jeg har fått tyder på at vi har muligheter til å vinne gjennomslag for de strenge forutsetningene vi har stilt opp på vår liste. Men vi er ikke i mål», skriver Støre.

Støre legger også til at de sosialdemokratiske prinsippene for organisering av energisektoren «er mer utsatt for politikken til en blå regjering i Norge enn for ordninger som avtales mellom opp mot 30 europeiske land».

«Dette er derfor også et mål i forhandlingene, å se om vi kan sikre oss sterkere vern mot liberalistisk politikk i Norge», skriver han.

Videre forsikrer partilederen overfor Klassekampen: «Vi skal aldri gi fra oss arvesølvet. Samtidig har arbeiderbevegelsen alltid gått i bresjen for forpliktende internasjonalt samarbeid i gjensidig interesse, ikke minst med våre nærmeste naboer. Vår endelige beslutning blir avgjort basert på hvordan disse hensynene best oppfylles».

 

Fakta

Acer-opprøret:

• Over hundre Ap-ordførere ber partiet si nei til regjeringens forslag om norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke, inkludert EUs omstridte energibyrå Acer.

• Motstanderne frykter tapt råderett over vannkrafta og høyere strømpris for industrien.

• LOs fire største forbund, Fagforbundet, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet og Industri Energi er alle imot.

• Etter det Klassekampen får opplyst, ligger også KrF an til å si nei nå. Skjer det, vil Ap avgjøre saken i Stortinget.

• Ap forhandler nå med regjeringspartiene.

• Saken avgjøres i Stortinget 22. mars.

Kommentarer

kommentarer