– Tiden for å tjene penger på strømsalg er over
Strømselskapene står i «den perfekte stormen», og fire milliarder kroner vil de neste årene overføres fra bransjen til kundene, spår strømgründer.
– I mine 15 år i strømbransjen har man lenge snakket om når dagens kaos erstattes av noe bedre for kundene, og man ikke lenger kan tjene penger på å selge kilowattimer. Mye tyder på at vi er der nå, sier Arnt Inge Sætern til E24.
Han er en av gründerne bak strømselskapet Elekt, som har utviklet en tjeneste som hjelper forbrukere med å beregne hvor mye de kan spare på å bytte strømleverandør.
Etter å ha gjennomgått flere tusen fakturaer så langt, er Sæterns konklusjon at to av tre kunder betaler overpris for strømmen, gjennom høye påslag og unødvendige tilleggsprodukter.
Nå tror han den økte bevisstheten rundt strømpriser som følge av høstens prisoppgang, i kombinasjon med ny teknologi, er i ferd med å utradere inntektsgrunnlaget til en hel bransje.
Han opplyser at regnestykket er basert på Elekts egne analyser av strømfakturaer med selskapets fakturarobot.
Halvering var ikke nok
Bak Elekt står eiere som industrikonsernet Bewi, eiendomsinvestor Ivar Koteng, tidligere Aker-topp Leif Arne Langøy, fondet Sarsia Seed og kraftselskapene Fosen Kraft og Ren Røros.
Elekts opprinnelige forretningsidé var å tjene penger på å selge kundene strømavtaler til halv pris av deres eksisterende avtale.
Ifølge Sætern har dette vist seg å ikke gå rundt, siden selv en halvering ikke har vært nok til å gjøre prisen konkurransedyktig med de billigste alternativene på markedet.
– Vi har også vært gjennom en større strategiprosess med styret og landet på at vi ikke skal tjene penger på salg av strøm. Skal dette være bærekraftig, må man tjene penger på noe annet, og tiden er nå moden for dette, sier Sætern.
Derfor lanserer selskapet nå en rekke valgfrie tilleggstjenester, inspirert av Spotifys «Freemium»-produkt, som skal hjelpe kunder med å redusere egne energiutgifter til strøm og nettleie ytterligere.
– Døgnprisene på strøm varierer voldsomt, og vi vil blant annet tilby en tjeneste som sørger for å lade elbilen din på tidspunkter med lavest pris, sier Sætern.
Helt avhengig av tilleggstjenestene
Mens den hurtigvoksende konkurrenten Tibber i flere år har satset på en lignende modell med null fortjeneste på selve strømleveransen, har selskapet likevel tatt et fast månedsbeløp til å dekke øvrige kostnader.