Nyhetsartikkel

20 september 2021

Elkem slår alarm om dyr strøm: Ber politikerne begrense krafteksporten

Elkem vil begrense krafteksporten for å hindre at dyr strøm rammer ny og gammel industri. – Dette er dessverre noe vi har ventet på, sier konserntillitsvalgt Terje André Hanssen i Elkem til E24.

Industriselskapet Elkem står for nesten fire terawattimer (TWh) av det norske strømforbruket på 135 TWh per år. Nå er selskapet og de ansatte bekymret for de høye strømprisene og tapping av norske vannmagasiner.

– Dette er dessverre noe vi har ventet på, sier hovedtillitsvalgt Terje André Hanssen i Elkem til E24.

Kraftdirektør Alexander Strøm Arnesen i Elkem. Elkem

– Det kommer ikke som et sjokk på oss hovedtillitsvalgte, vi har sendt ut bekymringsmelding på dette lenge. Norge har fått større overføringsevne, og vi har ventet på europeiske kraftpriser, sier han.

Vannmagasinene kan fylles hvis det kommer regn i høst, men slik det ser ut nå kan det i verste fall bli rasjonering utpå våren, sa kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til E24 denne uken.

Elkems kraftdirektør, Alexander Strøm Arnesen, mener at eksporten bør begrenses for å unngå at Norge får utfordringer med strømmen i vinter.

– Når det gjelder kabler så setter jeg spørsmålstegn ved at vi kjører full eksport for tiden. Det er for så vidt greit å eksportere mye hvis vi har en god ressurssituasjon i Norge. Men nå er magasinene uvanlig lave, og likevel eksporterer vi for fullt. Det virker svært lite heldig, sier Arnesen til E24.

– Det vi ønsker er at politikerne tar styring over kraften, og sikrer at vi har nok kraft til oss selv før vi begynner å eksportere. Vi må være forberedt på et verstefallsscenario. Jeg vet ikke om vi er der ennå, men hvis magasinene ikke fylles opp, vil vi kanskje være der rundt årsskiftet, sier han.

– Bør være en form for begrensning

Norske vannmagasiner har langt mindre vann i seg enn normalt på denne årstiden, under 65 prosent. Medianen for uke 36 de siste årene er en fyllingsgrad på 82 prosent, ifølge NVE.

Ifølge NVE vil de nye kablene til Tyskland og Storbritannia øke Norges forsyningssikkerhet på strøm, men Arnesen mener at dette har endret seg siden kablene fikk konsesjon i 2013. Flere land rundt Norge faser nå ut stabil fossil energi, og baserer seg i større grad enn før på blant annet vindkraft.

– Både Storbritannia og Tyskland har nå væravhengige systemer, akkurat som oss. I krevende perioder kommer de ikke til å ha noe kraft å sende til oss, sier Arnesen.

– Jeg har ingen ferdig designet løsning for hvordan krafteksporten kan begrenses, men det bør være en form for begrensning når det er lite vann i magasinene slik som nå, sier han.

Les mer på E24.no

Kommentarer

kommentarer