Nyhetsartikkel

28 juni 2019

CO2-prisen løfter strømprisen

Det har vært en ganske rolig periode i kraftmarkedet, spesielt i terminmarkedet. Denne uken har prisene for neste år gjort et byks.

Kraftkommentar ved Entelios

Spotprisen gikk litt ned rundt pinse og har, som markedet hadde forventet, løftet seg noe opp igjen.

Kraftig oppgang i terminprisen
Det var rolig i terminmarkedet til og med forrige uke. Denne uken har prisene for strøm levert neste år gjort et skikkelig hopp. Med god ressurssituasjon og prognoser som gir fortsatt normalt med tilsig, er det ingenting i Norden som skulle tilsi et så kraftig hopp i terminprisen. Løfter vi blikket utenfor Norden finner vi svaret; CO2-prisen.

Ti prosent økning
Prisene i råvaremarkedene har steget litt de siste dagene. Oljeprisen påvirkes blant annet av krigsfrykten i Persiabukta. Kull- og gassprisene stiger også noe, men størst byks gjør CO2-prisen. Den er opp med nesten ti prosent. Oppgangen kan delvis forklares med at CO2-prisen følger de øvrige energiråvarene, og at det er meldt om høye temperaturer i Europa og dertil stort behov for nedkjøling. Utviklingen i britisk politikk kan også være en medvirkende årsak til prisoppgangen i CO2-prisen, men det ligger også en del psykologi i dette prishoppet. Aktørene vil posisjonere seg i forhold til prisoppgangen.

Endringer i CO2-prisen smitter direkte over på de tyske terminprisene for strøm, som igjen smitter direkte over på de Nordiske strømprisene.

Kilde: Entelios

Kommentarer

kommentarer