Nyhetsartikkel

03 mai 2019

Tross økte inntekter fra havvind: Nedtur for danske Ørsted

Den danske havvindkjempen Ørsted leverer svakere tall for første kvartal enn for ett år siden, men selskapets havvind-prosjekter økte inntjeningen med 13 prosent.

Danske Ørsted får en nedtur i første kvartal, viser tallene som ble lagt frem onsdag, dagen etter at kraftselskapet tok investeringsbeslutning for et kjempeprosjekt innen havvind i Taiwan.

Nedturen var som ventet, og skyldes blant annet at selskapet fikk en engangsinntekt i samme kvartal i fjor samt svakere tall fra gassvirksomhet på grunn av lavere gasspriser, skriver Ørsted i en melding.

Brutto driftsresultat (ebitda) falt syv prosent til 5,1 milliarder danske kroner (6,6 milliarder norske kroner) i årets første kvartal, målt mot fjoråret.

Selskapet bruker et justert ebitda-tall som ikke følger IFRS-standarden, skriver E24.no.

Ørsteds havvindprosjekter i drift sto for 3,6 milliarder danske kroner av ebitda, en fremgang på 13 prosent målt mot samme periode i fjor. Årsaken er høy oppetid og bidrag fra de nye prosjektene Walney Extension og Borkum Riffgrund 2.

Selskapets omsetning falt fra 19,8 milliarder danske kroner i fjorårsperioden til 17,2 milliarder i årets første kvartal. Ørsteds resultat etter skatt ble på 2,6 milliarder danske kroner, mot 3,0 milliarder i samme periode i fjor.

Selskapets vindproduksjon ble på 3,9 terawattimer (TWh) i første kvartal. Til sammenligning er Danmarks årlige kraftforbruk på noe over 30 TWh, ifølge danske energimyndigheter. Norge har et svært høyt kraftforbruk på rundt 135 TWh.

Kommentarer

kommentarer