Tross økte inntekter fra havvind: Nedtur for danske Ørsted
Den danske havvindkjempen Ørsted leverer svakere tall for første kvartal enn for ett år siden, men selskapets havvind-prosjekter økte inntjeningen med 13 prosent.
Danske Ørsted får en nedtur i første kvartal, viser tallene som ble lagt frem onsdag, dagen etter at kraftselskapet tok investeringsbeslutning for et kjempeprosjekt innen havvind i Taiwan.
Nedturen var som ventet, og skyldes blant annet at selskapet fikk en engangsinntekt i samme kvartal i fjor samt svakere tall fra gassvirksomhet på grunn av lavere gasspriser, skriver Ørsted i en melding.
Brutto driftsresultat (ebitda) falt syv prosent til 5,1 milliarder danske kroner (6,6 milliarder norske kroner) i årets første kvartal, målt mot fjoråret.
Selskapet bruker et justert ebitda-tall som ikke følger IFRS-standarden, skriver E24.no.
Ørsteds havvindprosjekter i drift sto for 3,6 milliarder danske kroner av ebitda, en fremgang på 13 prosent målt mot samme periode i fjor. Årsaken er høy oppetid og bidrag fra de nye prosjektene Walney Extension og Borkum Riffgrund 2.
Selskapets omsetning falt fra 19,8 milliarder danske kroner i fjorårsperioden til 17,2 milliarder i årets første kvartal. Ørsteds resultat etter skatt ble på 2,6 milliarder danske kroner, mot 3,0 milliarder i samme periode i fjor.
Selskapets vindproduksjon ble på 3,9 terawattimer (TWh) i første kvartal. Til sammenligning er Danmarks årlige kraftforbruk på noe over 30 TWh, ifølge danske energimyndigheter. Norge har et svært høyt kraftforbruk på rundt 135 TWh.
Beholder forventninger
Selskapet beholder sine forventninger for 2019 om ebitda på 15,5 milliarder til 16,5 milliarder danske kroner (utenom eventuelle nye partnerskap) og investeringer på 21 til 23 milliarder danske kroner.
Til sommeren ferdigstiller Ørsted verdens største havvindprosjekt, britiske Hornsea 1 på 1.218 megawatt. Det vil kunne gi en årlig produksjon på over fire terawattimer hvis man forutsetter en årlig driftstid på rundt 3.500 timer.
Selskapet driver også med vind på land. I april tok Ørsted investeringsbeslutning på det landbaserte vindprosjektet Sage Wind på 338 megawatt i USA,skriver E24.no.
De to største «grønne» aksjene i Danmark har skutt i været det siste året.
Havvindutbyggeren Ørsted er opp rundt 17 prosent så langt i år og 50 prosent siden starten av fjoråret, mens turbinleverandøren Vestas er opp 22 prosent i år og 40 prosent siden starten av 2018.
Til sammenligning har den danske OMX Copenhagen 20-indeksen steget drøye 14 prosent så langt i år. Målt fra starten av fjoråret har den samme indeksen falt én prosent.
Finanshuset Macquarie ga nylig kjøpsanbefaling til både Vestas og Ørsted. Mens Vestas er ventet å øke sitt salg av turbiner betydelig de neste årene, tror Macquarie at Ørsted vil vinne budrunder på totalt 1.350 megawatt utenfor Massachusetts og New Jersey i USA.
– Oppkjøpene av både Lincoln Clean Energy og Deepwater Wind gir Ørsted en solid plattform for inngang og vekst i de amerikanske land- og havenergimarkedene, skrev Macquarie i et notat nylig, ifølge Recharge (via Ritzau).
Ørsteds kvartalstall følger i kjølvannet av et godt fjorår, med det beste resultatet noensinne på 19,5 milliarder kroner og et rekordhøyt brutto driftsresultat (ebitda) på 30 milliarder danske kroner, opp 33 prosent fra året før.
Selskapet hadde i fjor 75 prosent grønn produksjon av varme og strøm, opp fra 64 prosent året før. Årsaken er økt produksjon fra havvind og økt produksjon fra biomasse på to kullkraftverk som er i ferd med å skifte bort fra kull, Avedøre og Skærbæk.
«Vi er godt på vei til å oppfylle vår målsetting om 99 prosent grønn produksjon i 2025, skrev selskapet i forbindelse med årsrapporten tidligere i år.
Ørsted het tidligere Dong Energy og var tungt inne i kullkraft samt olje og gass i Nordsjøen. Nå har selskapet lagt om hele virksomheten.
Satser 260 milliarder
Ørsted sa i høst at selskapet skal investere 260 milliarder kroner frem mot 2025, og havvind vil stå for 75 til 85 prosent av dette. Selskapets mål er å komme opp i 15.000 megawatt havvindkapasitet innen 2025.
Selskapet har så langt installert rundt 5.600 megawatt havvind, og har 3.400 megawatt under bygging. Nå satser Ørsted i likhet med Equinor også på nye markeder for vindkraft, inkludert USA og Asia.
Denne uken tok Ørsted investeringsbeslutning for kjempeprosjektet Changhua på 900 megawatt i Taiwan, et av verdens største vindprosjekter til havs. Planen er å bygge enda et prosjekt i samme område på 920 megawatt utpå 2020-tallet.