Nyhetsartikkel

30 januar 2019

Dansk Energi: Tysk kulstop er uambitiøst

En kommission nedsat af den tyske regering opfordrer til, at Tyskland dropper kullkraft seinest i 2038. På tide og helst enda hurtigere, lyder reaksjonen fra Dansk Energi, som mener, at den danske regjering bør følge opp på den tyske utmelding fra bruken av kull.

2038. På det tidspunkt vinker de tyske kraftværker farvel til den sidste kulbunke. I hvert fald hvis det står til den plan, som den såkaldte kulkommission – nedsat af den tyske regering – har offentliggjort.

Ifølge administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, er et tysk kulstop i 2038 langt fra nok:

– Tysklands signal om at udfase kul fra 2038 er naturligvis bedre end ingenting, men ikke tilstrækkeligt ambitiøst. Desværre. Klimaet kræver mere. 2038 må derfor betragtes som startpunktet i den tyske diskussion om udfasning af kul – og ikke slutningen. Tyskland bør som et af EU’s rigeste lande rykke hurtigere.

Grøn, dansk strøm til Tyskland

Tyskland dækker op mod 40 procent af elproduktionen med kul. I Danmark er kultallet kun 17 procent, og i 2030 vil den danske produktion af strøm være 100 procent grøn ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning.

I takt med at tyskeren smider kul på porten, skal der ifølge planen fra kulkommissionen mere vindenergi ind i den tyske elproduktion. Her kan Danmark hjælpe.

– Hvis Tyskland vil, kan vi eksportere endnu mere grøn strøm til dem fra vores vindmøller. Potentialet for vind i Nordsøen er enormt. Det skal vi gøre til en forretning, så vi med den danske elsektor i front bliver den partner, som Tyskland mangler, siger Lars Aagaard.

Handling fra den danske regering

Det kræver ifølge Dansk Energis administrerende direktør, at tyskerne tager sig alvorligt sammen og får udbygget og investeret i deres højspændingsledninger. Derfor bør den danske regering følge op på den tyske udmelding.

– Den danske regering skal direkte og via EU presse på for, at grøn strøm fra blandt andet Danmark kan finde vej til det tyske marked, og at det bliver dyrere for tyske kulværker at forurene med CO2. Samtidig bør vores regering efterspørge større ambitioner hos vores tyske nabo, så kul kan udfases hurtigere, siger Lars Aagaard.

Tyskland og Spanien er de eneste vesteuropæiske lande, der ikke har en officielt vedtaget slutdato for brugen af kul.

Kommentarer

kommentarer