Nyhetsartikkel

11 januar 2019

Uværet herjer i Nord-Norge

Evakueringer, trafikkaos, stengte skoler og isolerte bygder – uværet herjer langs kysten av Nord-Norge. Folk bes om å være ekstra forsiktige.

– Det er veldig kraftig vind mange steder allerede. Hele Nord-Norge vil ha mye vind helt fram til lørdag formiddag, sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga for Nord-Norge Rune Skoglund til NRK Finnmark.

Torsdag har det blåst opp fra liten til full storm i Nordland. I Troms og i Finnmark er det liten storm.

Fra fredag ventes det økning til nordvestlig liten storm med lokalt kraftige vindkast på 30–35 meter per sekund i Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda.

– Det er en storm med kraftige kast. Det er ikke uvanlig at vi har det, men nå blåser det over et stort område: fra Spitsbergen i nord til Nordland i sør, og med orkan på Spitsbergen, sier Skoglund.

Det vil bli lørdag før det gradvis gir seg, først i Nordland, og så vil vinden gradvis minke oppover i hele Nord-Norge.

Kraftige vindkast – orkan styrke flere steder
En orkan er en kraftig vind med en middelstyrke over 32,7 meter per sekund, noe som er målt en rekke steder i Nord-Norge torsdag.

Hornsund på Svalbard hadde torsdag ettermiddag vindkast på opptil 45,2 meter i sekundet, ifølge Meteorologisk institutt.

Hamnefjell vindkraftverk i Finnmark har målt vindkast opp mot 37 m/s på formiddagen i dag, noe som er over orkan vindstyrke. Det blåste også orkan på Dikkevikfjellet i Berlevåg i Finnmark torsdag.

Det er også målt vindkast på 37 meter i sekundet på Tjeldsundbrua, og biler har periodevis blitt sluppet over i puljer.

Den kraftige vinden vil øke på torsdag ettermiddag, før den antas å være på sitt sterkeste mellom klokka 20 og 22 torsdag kveld.

Allerede i formiddag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel på oransje nivå både for svært kraftige vindkast over 40 meter i sekundet for Nordland og Svalbard torsdag kveld og fredag morgen.

Kommentarer

kommentarer