Nyhetsartikkel

02 august 2018

Varmt havvann stenger svensk kjernereaktor

Det svenske kjernekraftverket Ringhals bruker havvann til kjøling – men det holder ikke lenger.

Mandag besluttet Vattenfall, som driver kjernekraftverket Ringhals på den svenske vestkysten, å stenge én av verkets fire reaktorer, siden havvannet har blitt for varmt til å kunne kjøle alle de fire reaktorene i verket. Det skriver Vattenfall i en pressemelding.

– Da vi i løpet av mandagen nærmet oss 25 grader, valgte vi å redusere effekten til 55 prosent, men nå har temperaturen steget til over 25 grader, og derfor stenges Ringhals 2, forteller produksjonssjef Sven-Anders Andersson på Ringhals.

Mandag kveld ble beslutningen endret igjen, men tirsdag – som også var svært varm i Sverige – gikk Vattenfall tilbake til den opprinnelige beslutningen.

«Vi følger temperaturutviklingen, og regner med at vi kan starte opp igjen på fredag,» forklarte kommunikasjonssjef Claes-Inge Andersson i går til tv-stasjonen SVT Halland.

Verket har fire reaktorer. Men reaktor 1 er for tiden stengt på grunn av planlagt vedlikehold. De to siste reaktorene, 3 og 4, fortsetter med normal drift. Ifølge Vattenfall er det svært uvanlig at havvannet blir så varmt at man må stenge reaktorer. Det har bare skjedd noen få ganger på Ringhals etter årtusenskiftet.

Kommentarer

kommentarer