Nyhetsartikkel

01 juni 2018

Dårlige nyheter for 500.000 Canal digital-kunder

Mener det er for dyrt å tilby ny bredbåndsteknologi.

 

I flere år har Telenor snakket om den nye teknologien Docsis 3.1 som skal oppgradere hastigheten på bredbåndet til rundt en halv million norske kabel-TV-kunder.

Den nye teknologien gir både mulighet for omtrent 8 ganger høyere nedlastingshastigheter enn det som er dagens løsning.

Enda viktigere er det at det er opp til 50 ganger raskere når du skal laste noe opp på nett, som for eksempel når du laster opp en video til YouTube eller bruker backup- og skytjenester.

  • Docsis 3.0 (dagens standard): 1,2 gigabit opp, 0,2 gigabit ned (på deling)
  • Docsis 3.1: 10 gigabit opp, 1-2 gigabit ned (på deling)
  • Docsis 3.1 Full Duplex: 10 gigabit opp, 10 gigabit ned (på deling

For dyrt

Planen til Canal Digital var opprinnelig å rulle ut løsningen i 2017, men nå forteller de til Nettavisen at bremsene er satt på:

– Det å bruke Docsis 3.1 for å øke oppstrømkapasiteten krever store investeringer og vi må vurdere nøye om vi skal ta det i bruk. Vi må se an hvordan kundene bruker nettet og hvor stort behovet er. Docsis 3.1 er bare ett av flere mulige verktøy, skriver informasjonssjef Magnus Line i Telenor til Nettavisen.

Han forteller at de kan bruke elementer av den nye teknologien for å gjøre nedlastingshastigheten raskere, men ikke for opplastingshastigheten.

Årsaken er ganske enkelt at det krever langt flere og større oppgraderinger å gjøre noe med opplastingshastigheten.

I stedet for å oppgradere teknologien, sier Line at de vurderer andre tiltak. Med bredbånd gjennom kabel-tv, deler du kapasitet med alle dine naboer. Ved å dele opp nettet i flere mindre deler, vil det være færre kunder som deler på den totale kapasiteten.

Hvert segment deler i dag på ca 1200 megabit nedlastingshastighet og 200 megabit opplastingshastighet. De raskeste abonnementene kan spise opp 500 megabit opp og 50 megabit ned.

– Færre kunder på hvert segment gir mer kapasitet både opp og ned til hver enkelt kunde. Typisk har hvert segment tidligere vært på rundt 1200 kunder. Vi gjør løpende vurderinger om å splitte opp til segmenter med færre kunder, for eksempel 300 kunder og lavere, per segment, forteller Line.

Et annet tiltak er å bruke høyere frekvenser i kabelen:

– Vi benytter i dag 862 MHz og vurderer å øke dette ytterligere til 1200 MHz. Vi vil vurdere piloter på dette i løpet av året. Tiltaket krever investeringer i både sentralene og i nettet helt frem til kunden.

Vurderer i stedet fiber – i områder med konkurranse

En annen løsning Canal Digital ser på, er ganske enkelt å droppe dagens kabel-tv-nett, der kobberkabler brukes den siste delen ut til kundene (såkalt hybrid-fiber-coaxial), og i stedet oppgradere hele nettet til fiber.

– Vi erfarer at kundene i stor grad foretrekker fiber. I områder hvor vi forventer konkurranse fra fiberaktører vil vi vurdere å oppgradere infrastrukturen til fiber som det mest effektive tiltaket, sier Line.

Kommentarer

kommentarer