Nyhetsartikkel

15 mai 2018

Englandskabelen strekkes nå

Den 720 km lange undersjøiske strømkabelen mellom Suldal i Rogaland og Blyth i England blir nå strukket under Nordsjøen.

Kabelen vil sikre en direkte strømforbindelse mellom Norge og England for første gang. Den eies av Statnett og det britiske selskapet National Grid.

– Først trekker vi kabelenden i land i Blyth og fester den. Deretter setter et spesialskip baugen mot Rogaland og legger ut de første 70 km av kabelen. I løpet av året skal vi ha lagt 270 km kabel. Vi fortsetter legging på britisk side neste år, og i 2020 starter vi også installasjonen på norsk side, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal i North Sea Link til Newswire.

Viktig for fremtidens kraftsystem
Kabelen vil bidra til det grønne skiftet i begge land gjennom at norsk vannkraft kan kobles med britisk vindkraft. Når vinden ikke blåser, kan norsk vannkraft bidra og sikre deler av britenes strømforbruk. Når det er mye vind, og britene har et overskudd av kraft, kan Norge kjøpe rimelig vindkraft og spare vår vannkraft. Utveksling med britene bidrar også til verdiskaping ved at Norge får bedre betalt for strømmen når det er overskudd på kraft.

– Dette er viktig for fremtidens kraftsystem, der fossil kraftproduksjon blir faset ut og fornybar energi tar over større del av strømforsyningen. Utveksling mellom landene bidrar til å gjøre dette lettere, og derfor har dette prosjektet stor støtte også fra myndighetene i begge land, sier Nummedal.

Graves ned i havbunnen
Kabelen på britisk side produseres og installeres av det italienske selskapet Prysmian. Kabelen legges av kabelskipet Giulio Verne, før den graves ned i havbunnen ved hjelp av en spesialbygd undervanns gravemaskin som styres fra offshorefartøyet Grand Canyon. På norsk side blir kabelen produsert av Nexans fabrikk i Halden.

– Arbeidet med strømretteranlegg pågår også for fullt i begge land gjennom 2018. Prosjektet er i rute, og vi forventer fortsatt å være i drift i 2021, sier Nummedal.

North Sea Link har en prislapp på 1,5-2 milliarder euro. Statnett og det britiske selskapet National Grid eier 50 prosent hver.

– Dette er noe vi har planlagt i mange år, og det er en stor begivenhet å se at den første delen av verdens lengste strømkabel nå kommer på plass på havbunnen, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal.

 

 

Kommentarer

kommentarer