Nyhetsartikkel

08 mai 2018

Eon fortsätter leverera el till Kubal

Aluminiumfabriken Kubal som drabbats hårt av de ryska sanktionerna kan andas ut. Åtminstone tillfälligt. Nu har elnätsägaren Eon kommit fram till att de kan leverera el till Kubal utan att bryta mot sanktionerna.

Eons beslut kommer efter USA:s besked att man förlänger anpassningstiden till de sanktioner som införts mot Kubals ägare ryska Rusal till 23 oktober. Eons jurister tolkar det som att Eon får fortsätta att leverera så kallad anvisningsel.

– Det innebär att Kubal tillsvidare kan fortsätta med sin verksamhet. Men samtidigt vill jag vara tydlig med att anvisningsel är tänkt att vara en kortsiktig lösning, säger Ann-Nina Finne, kommunikationschef på Eon enligt SVT.

När Kubal blev utkastat från att handla el på elbörsen Nord Pool blev nätägaren Eon tvungen att kliva in med så kallad anvisningsel för att säkra elleveranserna i den akuta situation som uppstod. Det ingår i det ansvar elnätsägare har. Men det är en mycket dyr lösning för Kubal, som fortfarande är utestängda från Nord Pool som alltså tycks göra en annan bedömning av sanktionsläget än Eon.

Varför är oklart. Nord Pools kommunikationschef vill inte kommentera det men säger till Ekonomiekot att «man jobbar med bolaget för att få till en lösning». Även Energimarknadsinspektionen har i en tidigare förfrågan till Nord Pool ställt frågan vad som ligger bakom beslutet om uteslutning. Men det svar som Nord Pool har skickat är sekretessbelagt enligt Energimarknadsinspektionen.

Och Eon har inga planer på att erbjuda något annat än anvisningsel till Kubal.

– Har du anvisningsel är det en dyrare lösning på att få din el. Men vi har inga planer på ett långsiktigt avtal med Kubal, säger Ann-Nina Finne.

Hur kommer det sig?

– Vi har helt enkelt valt att inte gå in på den linjen.

Kommentarer

kommentarer