Nyhetsartikkel

03 mai 2018

Negative strømpriser i Europa

Mai har så langt bydd på mye gratis strøm for innbyggerne i Europa.

Av Magnus Lindgjærde, LOS Energy

1.mai ble feiret med negative priser i Tyskland. Hele 18 timer fikk tyske forbrukere betalt for å bruke strøm. Disse timene skjedde det massiv import mellom Norden og kontinentet via kabler. Samtidig fikk vi også massivt påfyll av nedbør inn i det nordiske kraftsystemet.

Forskjeller i Norden
I Norden unngikk produsentene å måtte betale forbrukerne for strømleveranser. Danmark hadde som lavest 0,13 €/MWh i pris i løpet av gårsdagen, mens Sverige og Finland hadde 4 €/MWh på det laveste. Norge har såpass mye regulerbar kraftproduksjon, og ikke prisene lavere enn 22 €/MWh. Norge importerte dermed fra Danmark, Sverige og Finland alle timer i går, mens mot Nederland var det eksport.

Negative priser – ikke til å unngå
Årsaken til priskollapsen i Tyskland er at mye kraftproduksjonen er treg på regulering. Det vil si at det er vanskelig å skru av kraftproduksjonen på kull- og kjernekraftverk for ett døgn. Når det i tillegg kommer inn bra med vindkraft og godt med solenergi klarer ikke Tyskland å unngå negative priser. Det også begrensning på regularbarheten av kraftproduksjonen i Danmark og til en viss grad i Sverige, mens i Norge er regulerbarheten av vannkraften veldig god.

Forventninger om prisøkning
Prisnivået på kraft i Europa påvirker de nordiske prisene. Derfor ser vi at spotprisene på kort sikt trekkes ned på dager som denne. Prisene lengre frem, i terminmarkedet, trekkes opp i forventning om at prisene i Europa skal stige i takt med blant annet kullprisen.

Se ukens kraftkommentar fra LOS Energy på Video

Kommentarer

kommentarer