Nyhetsartikkel

18 april 2018

Dansk vindindustri trosser krisen

De danske vindmøllefabrikanter trosser krisen og har de seneste tre årene gått kraftigt frem på det globale marked.
På trods af flere års økonomisk krise – og store problemer hos blandt andet Vestas, står den danske vindmølleindustri nu stærkere end nogen siden før, skriver Dagbladet Børsen. Hver fjerde vindmølle globalt kommer fra en dansk producent, og det i følge Børsen en fremgang på nærved 10 pct. på bare tre år.Det viser de seneste tal for vindmølleproducenternes afhængighed af deres hjemmemarkeder, som Make Consulting og Vindmølleindustrien har samlet.
«De danske producenter er gearet til fri konkurrence. Det samme kan man sige om underleverandørerne, og det stiller dem stærkt til fremtiden,» siger direktør for Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, til Børsen.
Brasilien overvejer importforbud af vindmøller Særligt Siemens Wind Power er gået voldsomt frem fra at have 85 pct. af sit salg uden for Danmark til i dag at ligge på 98 pct., det samme som Vestas. Hos Siemens Wind Power siger adm. direktør Jan Kjærsgaard:
«Når vi har en afsætningsbase, der er så bred som muligt, er vi langt mindre udsatte for ændringer på verdensmarkedet. Det har været en klar strategi, og vi går kun ind i markeder, hvor vi kan tjene penge,» siger han til Børsen.
GE Wind kæmper Mens Siemens er i fremgang globalt, er amerikanske GE Wind anderledes udfordret. GE Wind har tabt betydelige internationale markedsandele. Selskabet er verdens andenstørste producent af vindmøller, men er siden 2010 gået fra at have 28 pct. af sit salg uden for hjemmemarkedet til sidste år kun at sælge 17 pct. af sine vindmøller internationalt, skriver Børsen.
På tilsvarende vis har de mange kinesiske producenter stort set intet marked uden for Kina. Og de to markeder, Kina og USA, står over for et decideret kollaps. Kinesisk vindfirma: 2012 gjorde ondt i ordrebogen «2013 bliver benhårdt for de producenter af vindmøller, som har gjort sig afhængige af Kina og USA. Det vil særligt ramme amerikanske GE Wind samt de kinesiske producenter, som ikke har formået at få fat i de globale markeder, men har lænet sig tilbage og nydt godt af deres hjemmemarkeder,» siger senioranalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, til Børsen. Danske Vestas er i stilleperiode forud for regnskabet, og har derfor ikke udtalt sig om de seneste tal for Make Consulting og Vindmølleindustrien.

Kommentarer

kommentarer