Nyhetsartikkel

16 mars 2018

Stadig viktigere med sikker strømforsyning

Ny rapport fra NVE viser at norske husholdningers betalingsvilje for sikker strømforsyning er vesentlig høyere enn tidligere. Det vil trolig gi økte avbruddskostnader for nettselskapene.

Rapporten, som er laget av Vista Analyse og Thema Consulting Group for NVE, er basert på svar fra over 2000 husholdninger fra hele landet. Resultatene skal legges til grunn i inntektsreguleringen av nettselskapene, og vil trolig føre til at nettselskapene får et større økonomisk tap ved strømavbrudd.

Lønnsomme investeringer
Resultatene i rapporten viser at husholdningenes betalingsvilje per tidsenhet er høy, sammenliknet med tidligere undersøkelser. Sikker strømforsyning er en viktig verdi i landet vårt og diskusjonene ender ofte opp i spørsmålet om selskapene får nok igjen for å øke investeringene. Basert på resultatene fra NVEs undersøkelse viser det seg at nettselskapene vil få igjen for å gjøre investeringer og iverksette tiltak som bidrar til bedre leveringspålitelighet.

Nye satser på høring
Den økonomiske reguleringen av nettselskapene ved strømbrudd skjer gjennom såkalte kvalitetsjusterte inntektsrammer for ikke levert energi (KILE-satser). NVE planlegger i år en høring om nye KILE-satser for husholdninger. Ettersom rapporten skal ligge til grunn for høringen ser det ut til at det kan bli en økning i satsene for husholdninger.

– Det er viktig med riktige satser for avbrudd. Dersom satsene blir feil kan vi enten få for mye eller for lite investeringer i nettet. Derfor oppfordrer Energi Norge NVE til å samle bransjen til workshop, sier næringspolitisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge.

Les mer på NVE sine nettsider.

Les hele rapporten her.

Kommentarer

kommentarer