Nyhetsartikkel

06 mars 2018

Statoil og Statkraft risikerer tidenes skattesmell

De to selskapene har brukt belgiske internbanker og spart milliarder av kroner.

– Dette er et dårlig signal for selskaper som statseide Statkraft og Statoil, hvor staten er dominerende eier, sier Guttorm Schjelderup, professor ved Senter for Skatteforskning ved NHH i Bergen til Dagens Næringsliv.

Begge selskapene har fått varsel fra Sentralskattekontoret om at de vil bli ilagt en skatteskjerpelse.

I flere år betalte selskapene svært lav skatt av overskuddene i Belgia, der de gjennom egenopprettede internbanker flyttet store deler av egenkapitalen og kuttet regningen med milliardbeløp.

Fire milliarder 
Statkraft varslet i siste regnskap av de har fått foreløpig skattesmell på fire milliarder kroner for årene 2008–2014, ifølge Reuters som først omtalte saken.

Selskapets pressesjef Lars Magnus Gunther er ikke enig i Skatteetatens vurdering av Statkrafts skatt. 

– Statkraft er dypt uenig i at det finnes lovlig grunnlag for en revurdering. Et mulig skattekrav kan påvirke Statkrafts finansielle kapasitet fremover, sier Gunther til Reuters om mulige konsekvenser av skattekravet.

Fire milliarder vil bli en av de største skjerpelsene noensinne for et norsk selskap, og den største for et statseid.

Store penger i Belgia

Skatteetaten vil ikke kommentere saken til Dagens Næringsliv, og ønsker heller ikke å uttale seg om når et potensielt vedtak blir fattet.

Statkrafts internbank satt i mange år på store verdier, og hadde i ved slutten av 2014 en egenkapital på 60 milliarder kroner, noe som tilsvarte to tredjedeler av selskapets egenkapital. I samme år hadde Statoils internbank 120 milliarder kroner i egenkapital.

Begge selskapene leverte for øvrig sterke resultater i 2017.

Statkraft hadde et resultat etter skatt på 11,7 milliarder kroner i 2017, opp fra et underskudd på −179 millioner kroner året før. Selskapet melder om høyere kraftpriser i året som gikk. Sammen med økt bidrag fra markedsaktiviteter er det dette som får æren for et solid resultatløft for året.

Statoil så en tredobling av det justerte resultatet til 12,64 milliarder dollar i 2017, fra 4,07 milliarder dollar året før. Det var svakt bedre enn ventet på forhånd, ifølge SME Direkt for TDN.

Kommentarer

kommentarer